АБВ и "Гергьовден" искат АЕЦ "Белене" да бъде продаден на търг

offnews 10 юли 2016 в 14:04 3241 3

Снимка абв

България трябва да построи АЕЦ „Белене“. Другият вариант е той да бъде реализиран чрез продажба по процедура без ограничения. Това заяви по време на съвместна пресконференция с представители на Движение „Гергьовден“ зам .-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му построяването на централата е без алтернатива за страната ни. То ще гарантира националната ни сигурност, енергийната ни независимост и оставането на България сред елитния клуб на държавите, които използват ядрена енергия за мирни цели.

Друг аргумент, според Петков, е и фактът, че след решението на арбитражния съд страната ни реално ще заплати над 800 милиона евро обезщетения, ако не реализира проекта. В това число 550 милиона евро осъдителна присъда, 90 милиона изплатени до момента средства, около 70 милиона адвокатски хонорари и командировъчни и 70 милиона непризнати претенции на НЕК. Отделно от това от следващата седмица по сумата започват да текат и лихви в размер на 167 000 евро на ден.

Румен Петков коментира и разговорите на АБВ за политическо партньорство с други формации, в това число и БСП.

„От януари месец организираме и провеждаме заедно с редица други политически партии президентски дебати, които са публични. На тях са канени представители на левицата, на центъра, на десницата, включително и БСП , която за съжаление нито веднъж не се е включила в тези дебати. В резултат на много предварителни разговори и обсъждания и стремеж да намерим убедително за обществото решение, но и средносрочна и дългосрочна политическа перспектива искам да ви информирам, че сме в много висока степен на готовност, практически пред подписване на политическо споразумение с ПП Движение „Гергьовден“, каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12214

3

Човек

10.07 2016 в 21:15

"..Другият вариант е той да бъде реализиран чрез продажба по процедура без ограничения."
Вас да не ви е ударила радиация в главите нещо? Да продавате земя на "някой си" да строи атомна електроцентрала в България и да печели от нея... Мислех, че сме стигнали върха на цинизма с концесиите за природни ресурси и последната за летище София, но явно съм подценил жестоко идиотизма, алчността и продажността на българската политическа класа.

12884

2

Nimart

10.07 2016 в 18:08

Тези двете партии що не продадат сами себе си за един лев!