АБВ: Не може да има нов кабинет, грешка е НС да променя изборното законодателство

OFFNews 24 ноември 2016 в 12:53 2633 0

"Нашето убеждение е, че не може да излъчи ново правителство при декларациите на ГЕБ, БСП и ДПС че няма да участват в изграждането на нов кабинет. Останалото е PR мероприятие - тези, които декларират готовност, ще вземат мандата, ще водят преговори пред вас (журналистите - бел. ред.), ще покажат листи с кандидати за депутати и министри, но от това няма да последва нищо добро за обществото."

Това заяви Румен Петков на излизане от президентството след политическата консултация на Росен Плевнелиев с представители на АБВ.

Според него трябва да бъде съставен служебен кабинет и да не се допуска нещо допълнително да нагнетява напрежение.

Петков коментира и проектите за изменения на Изборния кодекс и въвеждането на мажоритарна избирателна система.

"Би било голяма грешка Народното събрание да се заеме с приемането на нова изборна уредба. То няма моралното и политическото право да се занимава с този въпрос", заяви той и определи подобни действия като прибързани и неосновани на какъвто и да е анализ.

Следващата консултация днес беше с "Атака".

На излизане от президентството Волен Сидеров определи опитите за промяна на избирателната система като "провокация", а авторите на идеята - като "страхливци". Те смятат, че няма да допуснат патриоти в следващия парламент, а ще се съюзят с ДПС - това няма да стане, заяви лидерът на "Атака".

Съветвам ги да се замислят и да говорят с тези политици, тези мъжки момчета, които казват, че въпреки негативите са готови да вземат мандата и да свършат неща - защита от нелегални имигранти, ограда, защото Ердоган е готов да ни хвърли 3 милиона нелегални имигранти, допълни Сидеров.

Консултацията с "Атака" беше последната при президента. Предстои държавният глава да започне да връчва мандати за съставяне на кабинет. ГЕРБ, БСП и Реформаторите вече обявиха, че биха го върнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови