43 % от туристите идват в България заради слънцето и морето

OFFNews 05 ноември 2016 в 14:50 9511 2

43 % от туристите идват в България заради слънцето и морето

Снимка БГНЕС, архив

43 % от туристите, които посещават България, идват заради слънцето и морето, а 11 процента от тях - заради балнео- и СПА туризмът. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова днес на среща за представяне на инвестиционната програма "Минерални води" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с участието и на министър Ивелина Василева.

СПА туризмът е на пето място, посетителите не са нито много, нито малко, а и всяка година се увеличават, но България е на второ място в Европа по минерални извори - 1600, затова предприемаме мерки за по-пълноценното оползотворяване на тези природни ресурси. То ще има благоприятно въздействие и върху развитието на икономиката като цяло, каза Ангелкова, цитирана от БТА. Тя отбеляза важната роля на сътрудничеството между бизнеса и общините, които имат на територията си минерални извори и искат да ги използват за различни дейности.

Програмата започна на 1 ноември с публикуването й на сайта на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че е предвиден ресурс от 3,5 млн. лв. за пилотната схема. Срокът за подаване на проектните предложения е до 16 декември в НДЕФ, за оценяването им - до края на януари 2017 г., а за изпълнение - до края на 2017 г. Размерът на безвъзмездното финансиране по пилотната схема е 50 на сто от стойността на проекта, осигуряват се средства за покриване на лихвите по кредити, взети за изпълнението му.

Според екоминистерството в страната са разкрити 102 находища с повече от 500 водоизточника. От тях 63 са предоставени от МОСВ за безвъзмездно управление със срок 25 години на 42 общини. Освен тях има 37 находища - публична общинска собственост. Разкритите ресурси за страната се оценяват на около 4600 л/сек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови