26 къщи са разрушени от взрива в Хитрино

OFFNews 12 декември 2016 в 14:08 4659 1

26 къщи ще бъдат вдигнати отново в Хитрино

26 нови жилищни сгради ще бъдат вдигнати отново в Хитрино. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. На извънредно заседание в понеделник правителството взе решение за отпускане на 10 млн. лв. за нови жилища на останалите без дом при взрива в Хитрино.

Това, с което разполагаме като анализ е 26 напълно негодни за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново, каза Горанов, цитиран от "Фокус".

„По предварителни оценки на Министерството на транспорта, около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на жп инфраструктурата, която е разрушена вследствие на взрива. Всичко необходимо ще бъде направено“, посочи Горанов. Той уточни, че трябва да приключат следствените действия, които да установят по категоричен и безспорен начин чия е вината за инцидента. „След това е ясно как се процедира – пише го в българските закони“, подчерта Владислав Горанов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев допълни, че при индивидуализиране на виновния, без значение дали говорим за виновно лице или отговорна институция, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. „Подобна е хипотезата със застрахованото имущество – в конкретния случай е сигурно това, че общинското имущество е застраховано, както е по закон. Само че нито държавата, нито общината може да чакат дългите съдебни процедури, които следват след извършването на следствени действия, нито да чака не толкова бързите процедури по изплащане на средствата от страна на застрахователя. Трябва да се действа веднага. В последствие ще бъдат търсени всички суми от застрахователя и отговорните лица. Сега в момента е най-важно времето. Тактическата организация на място в момента е ключова“, каза още Томислав Дончев.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова добави, че след като бъде обезопасен районът, има готовност с около 100 човека през програмите за заетост да се подпомогне общината за разчистване на терена и за всякакъв вид допълнителни дейности. „Няма как към момента да имаме предварително разпределение, защото изцяло тази програма ще бъде съобразена с нуждата на всяко едно семейство и домакинство. Очакваме съвместно екипът на общината с Общински съвет, с наши служители до края на седмицата да са готови с предложението си“, коментира още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови