104 депутати направиха Кунева образователен министър (снимки)

Отсъстващи депутати от ДПС и "Атака" помогнаха на мнозинството

Ивайло Анев 03 февруари 2016 в 15:06 13333 24

Снимка Сергей Антонов

Меглена Кунева и Томислав Дончев в парламента днес.

Меглена Кунева е новият министър на образованието. Това реши днес Народното събрание, като 104 депутати гласуваха "за", 66 "против", а 33 се въздържаха.

Кандидатурата ѝ беше представена от вицепремиера Томислав Дончев. Той напомни, че Кунева е първият български еврокомисар. "От 2002 г. до 2006 е главен преговарящ за влизането на България в ЕС. Автор е на две книги", допълни Дончев.

Отсъствието на депутати от БСП, ДПС и "Атака" подпомогна избирането на Кунева.

От общо 30 депутати на ДПС само 21 бяха в зала, като гласуваха "против". Съответно от "Атака" петима народни представители присъстваха на гласуването, те също бяха "против". Партията на националистите има 11 депутати в парламента. Лютви Местан и петимата му депутати също не гласуваха, като аргументираха решението си с това, че "няма да участват в този театър".

80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от БДЦ и независимите Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев подкрепиха Кунева. "Против" бяха 36 депутати от БСП и двама независими. Шестима реформатори, трима от БДЦ и 9 от АБВ се въздържаха.

Първоначално гласовете на двама депутати от ПФ - Славчо Атанасов и Атанас Стоянов - бяха "за", но след това те поискаха вотът им да се приеме за "въздържал се". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че това не променя взетото решение и уважи молбата им. Така общо 13 патриоти се въздържаха при гласуването.

След приемането на Кунева за просветен министър съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов обяви, че Атанасов и Стоянов са гласували "за", защото електронната система не е отчела правилно гласа им.

Тон на дебатите даде Магдалена Ташева от "Атака", която обяви, че депутатите от партията са категорично против номинацията на "г-жа Меглена Кунева-Пръмова". "В това министерство трябва да властва моралът", категорична беше Ташева.

В средата на нейното изказване в залата се появи вече бившият министър проф. Тодор Танев, който беше посрещнат с аплодисменти от депутатите. Той седна на възможно най-далечното място от своите бивши колеги министри. До края на дебатите почти всички представители на МС присъстваха в зала.

Ташева припомни вчерашния аргумент на Волен Сидеров, че Кунева е основният виновник за затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

След нея на трибуната излезе социалистът Валери Жаблянов, който обяви, че това е поредната неаргументирана промяна в Министерския съвет. "До днес никой не е чул мотивите, с които се извършва тази промяна в изпълнителната власт", категоричен беше той. Депутатът от БСП поиска оттук-нататък когато има предложения за промени в МС, те да бъдат придружени с мотивите за дадената промяна.

Жаблянов определи като "добра стъпка в последните дни" идеята на премиера Борисов да назначи Танев като негов съветник.

"Февруари е месецът на политическите оставки", обяви бившият лидер на ДПС Лютви Местан. Според него ако по-малко от 121 депутати подкрепят кандидатурата на Кунева, това ще е признание на управляващото мнозинство, че не може да се справи с тежката отговорност. "Днес същинският въпрос е не дали ще бъде избрана, а с колко гласа", допълни той, като даде да се разбере, че той и останалите отцепници от ДПС няма да участват в гласуването.

Репликира го социалистът Георги Божинов, който обяви, че действията на Местан са слугинаж.

"Колкото по-малко участват в гласуването, толкова по-голям е шансът Кунева да бъде избрана само с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ", категоричен беше депутатът.

В края на дебатите Филип Попов от БСП предложи гласуването да е поименно и от място, но идеята беше отхвърлена с 49 гласа "за", 106 "против" и 44 "въздържал се".

До решението за назначаване на Кунева се стигна след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска оставката на просветния министър проф. Тодор Танев и целия му екип "заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора". Танев депозира своята оставка и бе освободен от поста. Неговата заместничка Ваня Кастрева също заяви, че ще подаде оставка.

Още вчера съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) обяви, че лично премиерът Бойко Борисов ще представи Кунева пред депутатите очакваше се това да се случи на обща среща с депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ и РБ. Информацията обаче беше категорично отхвърлена от пресцентъра на Министерския съвет, като оттам съобщиха, че министър-председателят няма да идва в парламента, заради пътуване в чужбина.

Около 13 часа вчера Кунева дойде в парламента и влезе в стаята на председателя на НС Цецка Цачева, където проведе среща със съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО). Повече от два часа по-късно тя влезе в стаята на Реформаторите, където са депутатите от СДС, ДБГ и НПСД. След кратка среща Кунева напусна стаята влезе на среща с депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ и РБ. Народните представители от Гражданската квота на РБ Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов отказаха да присъстват. На срещата нямаше и депутати от ДСБ.

По време на срещата Кунева посочила, че не е проблем тя да заеме поста на образователен министър, като дала за пример Маргарет Тачър, която освен премиер, е заемала поста и на министър на образованието.

След края на срещата с депутатите от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт и РБ, Кунева се срещна и само с депутатите от Патриотичния фронт, а след това и с тези на БДЦ.

В края на совалките във вторник тя получи подкрепата на ГЕРБ, както и на част от Реформаторския блок и на БДЦ.

Парламентарната група на Патриотичния фронт обяви, че ще гласува "против" или "въздържал се". Като аргумент патриотите изтъкнаха, че Кунева няма подкрепата на техните избиратели. Другата партия, подкрепяща правителството - АБВ, също обяви, че няма да подкрепи кандидатурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!