Рила отгоре: Красота в действие (Видео)

Разказва Пламен Мирянов, архитект по образование, кинорежисьор и планинар по призвание, фен на летеното с балони

Пламен Мирянов 09 февруари 2017 в 14:20 3764 0

По изгрев слънце преди няколко дни имахме уникалния шанс да осъществим първите два свободни полета с топловъздушни балони над Седемте рилски езера през зимата. Времето беше перфектно, в условие на безветрие, ярко слънце и искрящо сини небеса. 

Предишния ден нашата експедиция качи двата балона с кошове, вентилатори, горелки и бутилки на заснежените склонове на Рила до езерото Бъбрека с помощта на колегите от "Рила спорт". Славейко Стайков осигури шейните и ратрака, с които качихме целия инвентар на снежното плато. На следващия ден пилотите разпънаха пъстрите куполи и полетяха над величествената панорама. 

Тук руля поеха пилотите Росен Касабов, Ясен Касабов и руският им колега Витали Ненашев. Те носеха ниско над езерата, летяха в кръг, качваха се нагоре хващайки течения на различни височини, без да отлитат, изпълнявайки всички претенции на нашите оператори. 

Не след дълго се снишиха и кацнаха за кратка почивка на бреговете на езеро Бъбрека. Аз имах честта да летя с руснака Витали, с който достигнахме височина 4600 метра. Усещах леко разредения въздух. След два часа и половина полет се приземихме като по учебник на заснежена горска поляна, близо до село Крайни дол. 
Следвайки ритуала, още на поляната, отпразнувахме успеха с кафе, сварено в горелката на балона! 

Специални благодарности и на Момчил Риладжиев, Хижа Рилски езера, Гроздан Найденов, и Александър Звездев и хижа "Рилски езера" за организацията и гостоприемството! Голямо браво и благодаря и на Марин Маринов за спиращите дъха кадри! 

Слава на Бога и на всички светли Сили в районна на Седемте езера за благословения ден и за позволението да реализираме този проект на това свещено място!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови