От вас: Как София се бори със запрашаването на въздуха (видео)

OFFNews 17 февруари 2017 в 14:32 5274 0

Читател на OFFNews ни изпрати видеоклип, който показва как служител на почистваща фирма се бори с мръсотията по земята в София с духалка за листа.

На видеото, изпратено ни от Емил Олованов, се вижда как чистачът, който е на метри от Орлов Мост, вдига огромен облак прах, опитвайки се да си свърши работата.

Мръсотията, която се вдига във въздуха, явно изненадва и самия човек, който започва да маха с духалката за листа при вида на облака.

Данните на изпълнителната агенция по околна среда за замърсяването на въздуха в София показват, че столичани дишат въздух с фини прахови частици близо 3 пъти над нормата. Една от измервателните станции, която отчита качеството на въздуха, е на метри от мястото, където е заснет клипа. 

Видео: 

След публикацията ни от дирекция "Зелена система" на Столична община обясниха, че фирмите, поддържащи чистотата в София са уведомени при какви условия се използват моторни метли за почистване на алеи по парковете и градините стопанисвани от дирекцията. Указанията са им представени с писмо с рег. № ЗС-2600-1254 от 06.08.2015г. 

"Моторната метла е удачно средство за събиране на шума по тревните площи през есенния сезон, но не е подходяща за метене на алеи поради увеличаване запрашеността на въздуха и нарушаване спокойствието на гражданите", обясниха от дирекцията.

Затова фирмата нарушила дадените указания ще понесе санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови