Общинари се вдигнаха в защита на "най-тъжния лабрадор"

Калоян Константинов 02 април 2016 в 16:45 8240 3

Преди около седмица ви запознахме с историята на "най-тъжния лабрадор", който се скиташе по улиците на столичния кв. "Симеоново", след като собственикът му заминал за САЩ.

Жена, населяваща квартала, разказа, че кучето било собственост на автомонтьор и живяло в къщичка на двора на ул. "Бор". Но преди 5 месеца собственикът му заминал за Щатите, като поверил грижите за любимеца си на роднина, който обаче оставил животното на произвола на съдбата.

Според нея то се хранело от кофите, а по снимките личи, че цялото е в грес, развило е кожно заболяване и се нуждае от лечение.

Тогава тя решила да помогне на кучето, като започнала да го храни, да му дава витамини и дори му потърсила нови стопани във форум за собственици на кучета. Такива се намерили, но когато жената решила да потърси отново животното, него вече го нямало.

Оказало се, че въпросният роднина, който трябвало да гледа лабрадора, го прибрал у дома си, но грижите за животното си личало, че не са добри, но нямало какво да стори по въпроса.

OFFNews реши да се заеме с въпроса, като потърси помощта на общинския съветник Марта Георгиева, както и на властите от район "Витоша". Те откликнаха на молбата ни и заедно с представителите на общината се срещнахме със собствениците на "най-тъжния лабрадор" и с жената, сигнализирала за положението му.

Оказа се, че собственикът на животното наистина се намирал в САЩ от няколко месеца, поверявайки домашния си любимец на грижите на своите син и майка, но смятал да се завърне в България в началото на април. Пред сайта ни майката на мъжа заяви, че те се грижели много добре за животното, което е на 9 години, и през цялото това време то било много щастливо и послушно.

Когато стопанинът му заминал обаче, то започнало да се държи неестествено и се опитвало да избяга от двора, в който преди това толкова години обитавало. По думите на майката на собственика, за бягството на кучето спомогнала и жената, която сигнализирала за състоянието на животното. Според нея загрижената гражданка разрязала част от оградата на двора, където животното живеело, и то избягало и се скитало няколко дни, през които било хранено от милосърдната съседка, чиято единствена цел била да вземе лабрадора и да го продаде.

Така кучето се скитало на свобода по улиците около бившия си дом, като собствениците му най-сетне го прибрали, след като сигналът за животното се появи в интернет. В момента то стои завързано - за да не избяга - в двора на другата им къща, намираща се близо до тази, чиято ограда те твърдят, че е разкъсана, за да избяга. 

След разказа на майката на стопанина, отидохме заедно с Марта Георгиева и представителя на района "Витоша" и до дома на жената, подала сигнала. Тя обясни, че е познавала автомонтьора и е знаела, че кучето е негово, знаела е също и че грижите за него са поверени на роднини. Когато обаче забелязала, че кучето се скита по улиците дни наред, е решила, че те са го изоставили, но тъй като познавала само собственика му, но не и неговите роднини, нито пък знаела къде живеят, решила да потърси помощ в район "Витоша".

Отговорът, който получила, бил - ако толкова я е грижа за животното, да си го прибере у дома, и не могат да ѝ помогнат. Тогава тя решила да се обърне към интернет общността, откъдето веднага откликнали на молбата ѝ. Тя напълно отрече обвиненията, че е разкъсала оградата на дома, където е било настанено животното, и че се е опитвала да го продаде. Бездействието на собствениците и на властите я принудили да действа.

Представителят на район "Витоша" обясни, че отговорът, който жената е получила от негов колега, е необясним и е единичен случай, за който ще се търси отговорност на виновното лице, отказало съдействие по сигнала, като посъветва гражданите да се обръщат винаги към властите, за да решават заедно проблемите в София. Той обеща, че състоянието на кучето ще бъде следено, като собствениците ще бъдат посъветвани да се погрижат за видимо влошеното здраве на кучето си, както и да го регистрират.

От OFFNews, столичния общински съвет и район "Витоша" ще следим по-нататъшната съдба на животното, като ще подадем сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, за да сме сигурни, че то ще получи подобаваща грижа и ще бъде щастливо, както заслужава най-добрият приятел на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!