Обядът на президентите и НСО провалиха празника на децата в Етнографския музей

Петър Кърджилов 01 юни 2016 в 17:46 12742 2

Снимка Петър Кърджилов

Д-р Петър Кърджилов, специалист връзки с обществеността, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

На 1 юни Детският панаир, организиран за пета поредна година от Фондация „Изиарт“ (основател на фондацията е дъщерята на покойния президент г-н Жельо Желев – г-жа Станка Желева), е с център Градската градина пред Народния театър. Част от събитията за децата са обиколки на музеите в София, където решават образователни игри, като за всяка получават награди. Като партньор на панаира, Националният етнографски музей участва с две забавни и образователни дейности за децата.

От 10 до 17 часа децата трябваше безплатно да разгледат изложбата „Престилки и природа“ и да участват в играта с награди от серията на Детски панаир „Малък етнограф“. От 11 до 17 часа на първия етаж в музея майсторките от сдружение „Седянка“ трябваше да показват на децата как се шие, плете и бродира.

Детската програма обаче продължи не повече от час, когато малко към 11:30 часа, без никакво предварително уведомление към ръководството на ИЕФЕМ – БАН и музея, НСО и полицията затвориха достъпа до цялата сграда на Княжеския дворец, градината и паркинга. Въпреки че в музея за деня беше решено да се влиза от задния вход откъм ул. „Московска“. Причината – среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с участието на президента Плевнелиев, президентите на Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Молдова и Черна гора, румънският премиер, сръбският вицепремиер, вицепремиерът и министър на външните работи на Словения, гръцкият външен министър, зам.-министърът на външните работи на Турция, генералният секретар на ОССЕ, директорът в Европейската комисия за Западна Европа, Западните Балкани и Турция и др.

Всички високопоставени гости от върховете били поканени на обяд от президента Плевнелиев в частта от Двореца, в която се помещава Националната художествена галерия.

Нито Етнографският музей, нито Националната художествена галерия, нито наемателите на заведението в градината на Двореца бяхме уведомени, че достъпът до цялата сграда ще бъде забранен от 11:30 часа на обяд - неизвестно до кога. Според някои от полицаите – до 15:30 ч., според други – най-рано до 16:30 ч., а може и до по-късно. Към 15 часа днес никой не даде отговор кога ще приключи високопоставеният обяд.

Оказа се, че дори да се легитимираме, служители от сградата не можем да влезем в нея. Когато към 12:30 ч. служители от ИЕФЕМ пожелахме да се върнем на работните си места, един от полицаите обясни, че трябва да се обадим на наш колега отвътре, който да отиде при човек от НСО и заедно двамата да дойдат да ни вземат. Според служител от НСО обаче, който говори по телефона с проф. Анатол Анчев от ИЕФЕМ, такава заповед изобщо не е била давана. Достатъчно било да излезе само наш колега от вътре.

Така празникът на децата беше провален от обяда на президентите. Отговорът за този абсурд от прессекретариата на Президентството беше да се обърнем към Националната служба за охрана. Последните нямат дори телефонен номер на сайта си. Един пореден пример за плашещото безхаберие и непрофесионализъм в комуникациите между водещи български институции. Поредно доказателство за пълната липса на контрол върху своеволията на Националната служба за охрана и полицията.

Една нормална комуникация между институциите изисква като минимум своевременно да уведомиш ръководствата на тези, чиято работа се налага да прекъснеш и да възпрепятстваш дейността им заради своята. Независимо от равнището на събитието, което организираш и хората, участващи в него.

И особено на днешния празник, когато стотици хора в София и хиляди в страната работят за доброто настроение и за образованието на българските деца. Редно и етично е да уведомиш заинтересованите страни какво смяташ да правиш – въпрос на уважение и колегиалност към работещите в една научна институция, която е и обществен културен център, въпрос на уважение към благотворителното събитие за деца на г-жа Станка Желева, дъщеря на покойния президент Желев, а на първо място – от уважение към самите деца и техния празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови