БГ парадокс: Къщи има, пътят до тях с едно "ако" наум

Владислава Тричкова 21 април 2015 в 11:12 13957 2

Снимка Сергей Антонов

Къщи има, път до тях - не. За радост на обитателите им в Нови хан, където ни отвежда сигналът на наш читател, поредният абсурд в държавата има едно "ако". Все още. 

Срещата ни е на емблематично място в селото - до прословутия самолет в центъра на Нови хан. Пак пародкс - до крилете, символ на избора да избягаш или да останеш, ще чуем история за вдигане на ограда, за липса на улици, за потенциалната възможност десетки семейства да "летят" до домовете си. 

Във вилна зона Побит камък, община Елин Пелин, ни чакат няколко разтревожени мъже. Проблемът: на една от улиците асфалтът е разрязан под формата на 10 малки квадратчета, а идеята е на обозначените места де се сложат колчета и да се вдигне ограда. Това е единствената улица, по която всекидневно минават десетки хора, за да стигнат до къщите си. Ако се вдигне оградата, не само те няма да могат да стигат до домовете си, но ще е невъзможно преминаването и на линейки, и на камиони с дърва за отопление. 

Кметът на Нови хан Велин Велинов разказва, че човекът, разрязал асфалта, е жител на селото. Казва се Николай и има наследствен имот в Побит камък, а сега е предявил претенции към собствеността си. 

От скицата на имота е безпощадно ясно, че Николай притежава 129 кв. м. Така че - той не прави нищо нередно. Границата на земята му наистина стига до въпросния разрязан асфалт, но той просто иска да загради това, което е негово. 

И двете страни - и Николай, и жителите на Побит камък, имат право да изразят претенции. Николай за собствеността си, а останалите - да имат достъп до домовете си. 

Виновни няма, проблемът е брадясал от години. По план между собствеността на Николай и отсрещната къща трябва да има улица, широка 8 м. Когато улицата е асфалтирана, за да се спести труд или пък пари, са я "поизправили" и част от нея е "изядена". Така че ако в момента Николай си загради собствеността, от асфалта ще остане около метър. 

По думите на Велинов от общината са разговаряли с Николай и са склонни да го обезщетят с друго място, в момента обаче не разполагат с такова, което да е горе-долу равнопоставено на собствеността му в Побит камък. 

От OFFNews потърсихме и гледната точка на Николай. Той ни разказа, че води борба за собственото си място от повече от 5 години. Въпреки всичко човекът е съгласен да изчака още малко от човещина, "защото наистина виждам, че хората няма откъде да минават".

Тъй като няма как Николай да бъде обезщетен за земята си, единственият възможен начин, за да бъдат всички доволни и да получат това, което им се полага, е улицата да се ремонтира и "измести" според първоначалния план. Николай е в постоянен контакт с кмета на Нови хан и се надява нещата да се случат по-бързо.

Пред репортер на OFFNews той обеща да изкача още няколко месеца, преди да сложи колчетата-бариери. През това време Николай ще работи по имота си, само че ще започне от страната, която не пречи на останалите във вилната зона.

Николай обясни, че е разрязал асфалта, тъй като в момента разполагал с необходимите машини. Според него това не пречи на комшиите. 

Трудно е да ви обясним обаче къде се намира въпросната улица, просто, защото улиците в Побит камък имат имена отскоро, а в личните карти на стотиците хора, регистринани във вилната зона, на адрес пише: Побит камък 1. Как е възможно на един адрес да живеят стотици не знаем, как е възможно да намерите познат, живеещ там, ако отивате за първи път и не познавате района, също не знаем. Просто ви желаем успех. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!