Алчност срещу безопасност край созополския бряг

Калоян Константинов 08 септември 2015 в 18:12 14665 2

8

Гражданин сигнализира за системно погазване на правилата за безопасност във водите край созополския залив, в който се намира централният плаж.

Той посочва, че на изпратените снимки са документирани само нарушения, които могат да бъдат видени и с просто око. Те са направени през 2015 г., но са свидетелство за обичайна практика, която се развива от години.

"Наличието на други възможни нарушения, отнасящи се до допустима скорост на плавателните средства, техническите им характеристики, компетентността на екипажа, администрацията, документацията, финансово-данъчната отчетност и т.н. биха могли да бъдат установени само от компетентни органи. Но има ли такива!? Ако не се вземат мерки, само въпрос на време е да се случи непоправимо нещастие", пише той.

Всяка една снимка е придружена със съответната част от Наредбата за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, териториалното море и вътрешните водни пътища, чието нарушаване документира.

Чл. 13.(4) Забранява се плаването с плавателните средства по ал. 1:
1. на разстояние по-малко от 200 метра навътре в морето от плаващите шамандури, които обозначават зоната за санитарна охрана и къпане, съгласно одобрената специализирана схема на прилежащата акватория на охраняемите морски плажове; (сн. 1)

Снимка 1.

2. извън означените с плаващи въжета и шамандури водни коридори на зоната за водни спортове на охраняемите плажове;

3. на разстояние по-малко от 300 метра от брега, в крайбрежните зони, където няма охраняеми плажове. (сн. от 2 до 6)

Снимка 2.

Снимка 3.

Снимка 4.

Снимка 5.

Снимка 6.

Чл. 15. (3) Не се допуска използването (тегленето) на парашути с три или повече места. (сн. 7 и 8)

Снимка 7. На този размер на изображението не се различава добре, но с парашута са трима души.

Снимка 8. Най-долу се вижда цената за скачане с парашут на трима души.

Чл. 16. (1) Водноатракционна услуга „Водна шейна” се извършва с високоскоростен плавателен съд с екипаж не по-малко от двама души и при спазване на изискванията по чл. 13, ал. 4 – 6. (сн. 9)

Снимка 9. Тук също не се вижда добре, но моторната лодка се управлява от един човек.

Коментар на автора: дори екипажът да се състои от двама души, често никой от тях не гледа в посоката, в която се движи плаваелният съд. (сн. 10)

Снимка 10.

Според справка с данните за концесионно плащане по концесионен договор от 31.05.2015 г. за концесия с партиден № D - 000072 - централният плаж на Созопол, във водите на който се извършват нарушенията, е отдаден на ЕТ "Арена - Цоньо Христов" за срок от 20 години от 01.10.1999 г.

OFFNews се свърза с Изпълнителна агенция "Морска администрация", откъдето ни отговориха, че има специална комисия, която да следи чрез редовни и изненадващи проверки за подобни нарушения по плажа и във водата.

Оттам обаче казаха и че няма как да санкционират някой по снимка за извършено вече престъпление и затова призоваха всички, станали свидетели на нарушение по Черноморието, да сигнализират веднага на контролните органи. От службата дадоха сайт и телефон на Областната администрация в Бургас, на които може да се съобщи за нередности и нарушения по плажовете:

Обзор-юг, Река Вая, Несебър- стар град, Несебър- изток, Поморие- централен, Бургас- север, Бургас централен, Крайморие, Черноморец, Младост ММЦ, Малък плаж Лозенец, Царево Василико, Устие на р. Велека - 056/89-41-36.

За всички останали плажове, отдадени под наем или на концесия от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, сигнали се подават към министерството: [email protected], тел.: 02/94 05 900, 02/94 05 430, 02/94 05 216

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!