Медалист от Рио се страхува за живота си, ако се върне в Етиопия

OFFNews 23 август 2016 в 15:44 14881 1

Снимка Кърби Лий, USA TODAY Sports

Етиопецът Фейса Лилеса финишира втори на маратона на Олимпиадата, като вдигна ръцете над главата си, за да образува „Х“ - в знак на протест срещу строгите мерки на правителството срещу народа ороми.

След финала той заяви пред репортери, че се страхува за живота си, ако се върне в родината си, като намекна, че може да потърси убежище в Рио, съобщи в. „Вашингтон пост“.

От родината му заявиха, че той ще бъде посрещнат като герой и няма нужда да се страхува за безопасността си, въпреки публичния протест.

Знакът „Х“ е емблематичен за борбата на милиони ороми, най-многобройното племе в Етиопия, част от което е и Лилеса.

„Правителството на Етиопия убива хората ми, затова подкрепям всички протести. Вдигнах ръцете си в знак на подкрепа на протеста на хората ороми“, заяви медалистът, като допълни, че има жена и две деца в страната, а има роднини, които са в затвора. „Ако не ме убият, ще ме вкарат в затвора.“

Племето наброява около една трета от 95-милионното население на Етиопия. Лидерите на общността на племето твърдят, че правителството е погазило техните основни човешки права и е убило около 1000 души от януари насам - в опит да потуши протестите. Правителството твърди, че се е целяло в хора, които не са мирни и са искали да дестабилизират страната.

Говорител на правителството заяви в понеделник, че Лилеса няма защо да се притеснява да се прибере в страната си и че ще бъде посрещнат като герой за неговото олимпийско постижение.

Въпреки това, експерти по човешките права твърдят, че спортистът е прав да се страхува.

„Лилеса най-вероятно ще бъде в опасност, ако се завърне в Етиопия“, заяви изследователят за Етиопия от международната неправителствена организация „Хюман Райтс Уоч“ Феликс Хорн.

„След своеобразния протест на маратонеца много етиопци, които живеят извън страната, включително в САЩ, проговориха за насилието, което упражнява правителството. В много от случаите те имат роднини, които са били арестувани в Етиопия“, допълни Хорн.

Въпреки че Лилеса е бележит спортист, това не би го защитило, поясни Хорн.

„Ние говорихме с много атлети на световно ниво, които са били арестувани в Етиопия - заради техните политически възгледи, връзките на техните семейства или отказа да подкрепят правителството“, допълни активистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови