Изумителен жест между състезателки в Рио показа какво е олимпийски дух

OFFNews 17 август 2016 в 19:16 11757 1

Снимка Reuters/Lucy Nicholson

Две олимпийски бегачки показаха какво означава олимпийски дух, като прекъснаха състезанието си (на 5000 м) по средата, за да си помогнат една на друга след падане. Ники Хамблин (Нова Зеландия) и Аби Д'Агостино (САЩ) се сблъскаха и паднаха на пистата.

Новозеландката атлетка падна четири обиколки и половина след началото, след като американката я спъна, без да иска. 24-годишната Д'Агостино се изправи бързо, но вместо да продължи по пистата, спря, за да помогне на съперничката си, която не можеше да стане и изглежда плачеше от болка. Д'Агостино ù помогна да се изправи и отказа да прекрати състезанието си, макар че явно беше контузила крака си.

Хамблин завърши на 29-о място, едно пред Д'Агостино, която пресече финалната линия, куцайки. Двете се прегърнаха на финала, преди Д'Агостино да бъде изведена на инвалидна количка.

"Това момиче е олимпийският дух точно тук", каза Хамблин след състезанието. "Никога не бях виждала такова нещо преди. Както и никога не бях виждала това момиче преди. Не само това, което направи, е изумително. Самата тя е изумителна."

"Изведнъж усетих ръка на рамото си, нещо като "Изправи се. Трябва да завършим това". И моето: "Да, да, права си. Това са Олимпийски игри. Трябва да завършим".

"Тя първа ми помогна. Опитах се да ù помогна. Тя беше наистина зле", казва Хамблин, която накрая оставя Д'Агостино зад себе си, убедена, че американката трябва да спре.

"Дори не осъзнах, че тя все още тича. Когато се обърнах на финалната права и тя все още тичаше, бях, уоу."

"Никога няма да забравя този момент. Когато след 20 години някой ме попита какво се е случило в Рио, това е моята история."

И двете момичета получиха място на финала на 5000 метра в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови