Журналистката Надежда Цекулова получи наградата "Човек на годината"

Алпинистът Боян Петров получи приз за цялостен принос

OFFNews 12 декември 2016 в 16:29 4172 2

Снимка БНТ

Журналистката Надежда Цекулова получи наградата "Човек на годината" в годишните награди на Българския хелзинкски комитет. 

Тя получи отличието заради дейността ѝ по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти във Фонда за лечение на деца. 

Надежда Цекулова е журналист в БНР и е бивш член на Обществения съвет на Фонда.

"Това е оценка за значимостта на каузата, зад която застанах", коментира Цекулова.

Тя подчерта, че каузата е особено важна за нея, защото има две деца и вярва, че всички трябва да помним, че сме уязвими и да си подаваме ръка. Журналистката подчерта, че Фондът продължава и в момента да не работи.

Вторите награди получиха Мерал Фаик и Калин Калпакчиев.

Фаик беше отличена заради борбата в защита на правата на животните. През последната година тя се изправи срещу Общинския приют в Кърджали, откъдето бяха спасени десетки кучета, благодарения на организираните от нея акции, обясниха организаторите. 

Членът на ВСС Калин Калпакчиев пък беше отличен заради застъпничество за нуждата от дълбока реформа на съдебната власт, противодействие на опитите за подчиняването ѝ от изпълнителната власт и откритото говорене срещу опасностите пред съдебната независимост.

Специален приз за цялостен принос получиха Андрей Ковачев и алпинистът Боян Петров заради дългогодишната им отдаденост на каузата за опазване на околната среда.

Лилия Макавеева получи наградата "Гражданска доблест" заради дългогодишната защита на правата на ромите. 

Отличието "Активист на годината" получи Стана Илиев, която работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България - жени, роми, бежанци и ЛГБТИ общността. По нейна инициатива от 2013 г. се провежда инициативата "Извърви километър с нейните обувки", в която мъже носят дамски обувки на висок ток, за да привлекат вниманието към проблема с насилието над жени в България.

Наградата "Журналист на годината" получи Теодор Спасов заради материалите му в защита на човешките права.

За "Вдъхновение на годината" пък бе обявен акушерски кабинет "Зебра", който беше отличен като единствената самостоятелна акушерска практика в България с поглед върху специфичните нужди към всяка жена.

Наградите на БХК се връчват за девета поредна година.

Тъй като връчването на наградите съвпадна с деня на национален траур в памет на жертвите на трагичния инцидент в село Хитрино, присъстващите на връчването на наградите почетоха с едноминутно мълчание жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

12.12 2016 в 18:50

Ами с онзи убиец какво стана? Не го ли кандидатираха отново? Той не е ли по-човек от журналистката? Не очаквах, че критериите на БХК са толкова изменчиви...
Е, поне наш Мунчо е твърд. От него винаги знам какво да очаквам.

13604

1

In Trum we trust

12.12 2016 в 16:53

Щом от антибългарската БХК са я посочили значи е за затвора, както и целия БХК.