Жълт код за силен вятър в 22 области

OFFNews 10 февруари 2016 в 07:42 2373 0

Жълт код за силен вятър е обявен в 22 области на страната за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Кодът е в сила за областите: Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В областите с обявен жълт код ще духа южен вятър - умерен и силен с пориви 20-24 м/сек. Вълнение на морето - след обяд ще има усилване на южния вятър до 15-20м/с (7-8 бала), а вълнението до 4 бала.

Започналото увеличение на облачността ще продължи и през деня над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна, уточниха от НИМХ.

Южният вятър ще се усили, ще е умерен, в Източна България и районите северно от планините - временно и силен. Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°, а максималните ще са високи за първата половина от февруари - между 12° и 17°.

В планините ще бъде предимно облачно и доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части - ураганен югозападен вятър. След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, над около 2000 метра сняг. Вечерта, с нахлуването на студен въздух, границата на снега значително ще се понижи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но след пладне облачността ще се увеличи. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови