Земеделският министър: В "Напоителни системи" се е харчило като на пир по време на чума

offnews 12 март 2017 в 15:09 8010 2

Снимка БГНЕС

Христо Бозуков

Смените на директора на Агенцията по горите и на дружеството "Напоителни системи" са факт, заради получени сигнали и установени нередности в работата им, заяви в ефира на БНР министърът на земеделието Христо Бозуков.

"Мога да обясня всяка смяна и действително имам сериозни професионални аргументи", коментира той. 

"Има доста смущаващи неща, особено в "Напоителни системи" - едно дружество, което е почти във фалит, а там са се разходвали средства ... Като пир по време на чума се е действало. Уволнената изпълнителна директорка, след като е приела поста, задълженията са нараснали с пет милиона, не съм сигурен за точната сума, но с няколко милиона, мисля, че с четири милиона нарастват и непотърсените вземания."

Новият изпълнителен директор Снежина Динева е имала хобито да пее в младежките си години, но е завършила право в УНСС, а семестриално - и счетоводство, изтъкна Бозуков.

По повод подготвяните от земеделските производители протести заради забавените според тях директни плащания, Христо Бозуков каза:

Земеделските производители много добре знаят, че, съгласно европейските разпоредби, периодът за изплащане на субсидиите е от първи декември на предходната година до 30 юни следващата година. Изплащането в този период не касае никакво забавяне.

Производителите са прави в исканията си да получат колкото е възможно по-скоро тези средства, които им се полагат, но съществува опасност, ако средствата бъдат изплатени набързо, без да се направят проверки на необходимите условия за допустимост. Иска се определен срок за тези проверки, а ние заварихме в МЗ значително забавяне на работата по тях и трябваше да ги форсираме, за да може да бъдат изпълнени навреме.

В представения индикативен график е заложено, основните разплащания по схемите и мерките за директни подпомагания да приключат в рамките на май 2017 година. Това е с близо месец по-рано, отколкото е било извършено разплащането през миналата 2016 година.

Бозуков изтъкна, че към края на февруари 2017 г. са разплатени повече пари, отколкото към същия месец на 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

12.03 2017 в 16:35

"Има доста смущаващи неща"
колко пък да са смущаващи?!

Аз, честно казано, не знам какво точно работи това дружество, но не ми е известно от там някога да си е тръгнал некомпроментиран ръководен "кадър". То бива бива търмък, ама там се оляха

16193

1

SC

12.03 2017 в 16:24

А чалгаджийката, която сложихте ще харчи като пир по време на поп-фолк парти. Айде всички на масата!