Защо в България няма професионални критерии за смяна на училищен директор

Александра Маркарян 27 ноември 2015 в 11:57 11278 9

Снимка bTV

Част от учителите на 73 СОУ, които подкрепят директора си Стела Запрянова и са против нейното пенсиониране

Защо няма нито един професионален критерий за смяна на директор на училище в България. На този въпрос не успя да отговори нито зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, нито МОН в отговорите си до OFFNews, нито Регионалният испекторат по образованието.

Този въпрос беше основният и за учителите от 73-о училище в София "Владислав Граматик", чийто директор е един от тези, които ще бъдат пенсионирани. Училището, по-известно като Втора немска езикова гимназия, е едно от най-добрите в страната и това е видно не само от високите балове, с които се влиза в него след 7-ми клас, а и от резултатите от зрелостните изпити на завършващите.

"Вашата камера снима в едно от най-добрите училища на страната. Поразровете всички официални и неофициални статистики от последните години - на бала за прием, на резултатите от зрелостните изпити - и вие ще видите, че нашето училище е в челната шестица в страната. Не може да не се свързват успехите и неуспехите на едно училище с качествата на неговия директор", заяви учителят по философия Здравко Бешенджиев в пряко включване на bTV от училището, където учители, родители и ученици се бяха събрали в подкрепа на директорката си Стела Запрянова.

Основният изтъкнат мотив на МОН в отговорите му до OFFNews е, че решението било единствено заради навършване на пенсионна възраст. Бързали да го направят по-скоро, а не след края на учебната година, защото сега се изплащали по 8 заплати при пенсиониране, а след август 2016 г. ще трябвало да платят на директорите по 10 заплати.

На въпроса ни "Взети ли са предвид резултатите на училищата (напр. на учениците им на националните външни оценявания; при управлението на училището), или заповедите са връчени механично, на база ЕГН?" няма отговор по същество.

"Първо, самият закон дава възможност на работодателя да прекрати договора на нашия директор, но законът в случая не носи задължителен характер, тоест това се случва по усмотрение на работодателя и би могло договорът да не се прекрати. Очевидно има мотиви МОН да предприеме тази стъпка", каза още Бешенджиев.

Решението, дошло в средата на учебната година, е разстроило учебния процес, а и самите деца, стана ясно от репортажа.

"Това беше изненада за целия ни колектив. В една ситуация, в която нашето образование съществува днес, тоест когато то е оставено на добрата воля на преподавателите, на нашата лична отговорност, един добър директор, който да мотивира преподавателите да работят е от изключително голямо значение за всяко училище. Имаме в лицето на г-жа Запрянова точно такъв директор. Затова за нас просто това беше огромна изненада. Нямаме обяснение защо директорът трябва да бъде сменен по средата на учебната година при положение, че работата тук наистина тече нормално, учениците ни се чувстват добре, ние работим в една спокойна атмосфера и това го показват нашите успехи", каза учителката по химия Стефка Петкова.

Сред мотивите на МОН е, че промените ще позволят влизането на повече млади хора в училищата.

По този повод един от младите учители в гимназията - Цветелина Макавеева, доскоро ученичка в същото училище, заяви:

"Аз съм живият пример за това, че се дава път на младите хора. Благодарение на доверието, което госпожа Запрянова има в мен, аз мога да бъда отново сред моите учители и за мен това е изключителна чест".

Как случващото се е повлияло на децата разказа един от родителите. Васил Василев е баща на две деца, които учат в 73-то:

"Ние, всички родители от нашето училище, сме зад учителския състав и зад госпожа Запрянова, защото тя е учителят и директорът, който успя да направи една общност - учители, родители и ученици. Всички ние градим авторитета на нашето училище. Заставаме зад тях. Апелирам към отговорните институции да вземат такива решения, че нашите учители и нашите деца да бъдат в класните стаи, а не да се обръщат и да решават такива проблеми, защото това нарушава учебния процес".

В интервюто си по повод реакцията на учителите зам.-министърът на образованието също не даде отговор на въпроса защо няма професионални критерии. Тя заяви, че не било вярно, че са връчени предизвестия на директорите и че написаното в OFFNews издавало непрофесионалност, защото те, в МОН, формално нямали нищо общо със смяната на директорите на училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!