Запорираха сметките на Медицинския университет (обновена)

В МУ властва беззаконие, но академичната автономия не е параван. Всеки трябва да знае, че има държава, заяви министър Кунева

Александра Маркарян 14 октомври 2016 в 11:47 8934 5

Сметките на Медицинския университет в София бяха запорирани по искане на Министерството на образованието, обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на извънредна пресконференция днес.

Предложението за тази мярка е било на МОН. Днес то е било одобрено от министъра на финансите.

Мотивът за искането е риск от злоупотреба с бюджетни средства в университета, обясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

По информация на OFFNews от един от факултетите вече са изчезнали милиони левове – сигнал, който се проверява от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Проверката на АДФИ е една от трите, които в момента текат в МУ-София въпреки вътрешната съпротива. Останалите две са на МОН – за законосъобразността на проведеното общо събрание и за начина, по който университетът произвежда доценти и професори, и на НАП.

Проверките са силно затруднени, защото служители на МУ ги бойкотират. Шестимата членове на комисията, изпратена от вицепремиера Кунева, не са получили нито един от поисканите документи.

До днес МОН дори не е уведомено за проведеното общо събрание на 11 октомври, нито за отстраняването на ректора – проф. Вихра Миланова, и избирането на проф. Виктор Златков на нейно място. Няма дори знак, че това е направено законосъобразно. Бюлетините липсват, протоколите – също.

Общото събрание беше проведено в разрез със закона. Негови редовни членове бяха изгонени, а част от тях дори не бяха уведомени, че такова ще се състои, което е задължително. Медии не бяха допуснати. Няма доказателства, че в залата е имало кворум. Цялата документация липсва.

Законно избраната за ректор през април проф. Вихра Миланова беше изгонена от кабинета си от хора, които не са служители на университета, дошли вчера в Ректората с охрана. Патроните на вратите бяха избити, а вратите на кабинетите – на ректора, на главния секретар и служители, в които се съхранява най-важната документация, запечатани.

Председателят на общото събрание проф. Генчо Начев не може да бъде открит. Той е основният човек, който препятства проверката на общото събрание, отбеляза главният секретар на МОН Красимир Вълчев и допълни, че бившият главен секретар Алексей Алексеев пък е бил човекът, след чието пенсиониране одитът на МОН е станал възможен.

Министър Кунева днес обяви, че този бойкот е прецедент.

Това е първият случай в практиката на МОН на отказ от съдействие и препятстване на държавен орган. Това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и вчера аз съм сезирала прокуратурата за това, обяви вицепремиерът. Тя допълни, че е изпратила и писмо до министъра на вътрешните работа с искане за съдействие за осъществяване на нормалното провеждане на проверката.

Всеки трябва да знае, че има държава, заяви Меглена Кунева.

Министърът даде и следната оценка на смяната на властта в МУ:

„Оценката ми е следната: общото събрание е проведено по недопустим и скандален начин за една демократична организация. Това хвърля сянка върху легитимността. Случилото се е възмутително, незаконно. Има всички основания да се каже, че там властва беззаконието. Академичната автономия не е параван, за да се погазва законът. Академичната автономия не е позволение за произвол“.

Тя бе категорична, че проверката на МОН ще продължи до получаването на пълно съдействие от университета и че за всяко установено нарушение ще бъде сезиран съответният компетентен орган.

Министър Кунева заяви още, че случващото се в МУ-София има връзка с одитния доклад на МОН, който констатира повече от 10 сериозни нарушения, извършвани през последните две години от втория мандат на бившия ректор проф. Ваньо Митев.

Тя заяви още, че започва консултации със Съвета на ректорите, за да бъдат формулирани необходимите законови промени, които да гарантират, че никога повече това, което стана в МУ няма да се повтори. Кунева обяви и една от тях: университетите да бъдат задължени винаги да провеждат общите си събрания публично, пред медиите и желаещите да присъстват на тях.

Министър Кунева коментира и международния отзвук на скандала (остри публикации имаше в сп. "Шпигел" и сп. "Еспресо").

Много е тежко да чета това. Не става въпрос само за обучение със съмнителна легитимност, а за авторитета на образованието на българското висше образование, защото висшите ни училища не се състезават само помежду си, а с всички университети в Европа. Всичко това е много сериозно, коментира министърът.

"Ще направя всичко възможно да възстановя реда", каза още министър Кунева в отговор на въпрос на репортера на OFFNews би ли могла, на базата правомощията, дадени на министъра от Закона за висшето образование, да назначи служебен ректор в МУ и дори да започне процедура по отнемане на акредитацията му.

"Никога, никъде и при никакви обстоятелства в българско висше училище не се е случвало това, което сега се случва в Медицинския университет в София. Въпросът сега е колко е силна държавата, а не просто МОН. Искам да има държава", заяви още вицепремиерът Кунева.

Час и половина след пресконференцията на министър Кунева и екипа й пресконференция даде и избраният на 11 октомври за ректор проф. Виктор Златков.

След като разказа пред журналистите колко безспорно солидна биография има - професор, с две специалности - акушер-гинекология и онкология, национален консултант по АГ, увери медиите, че няма как да не се справи с ректорската работа в Медицинския университет. Той изобщо не постави под съмнение въпроса дали е ректор или не, обясни, че начина на провеждане на общото събрание е обичайният, а липсата на протоколите е нещо, което няма да обсъжда с журналистите. На въпрос защо документацията не е била предадена на комисията на МОН той отговори по следния начин:

"Въпросът не е насочен правилно. Има правилник. Стъпките, описани в него, се спазват. Единствено съдът може да направи проверката, за която говорите".

След като каза, че не е в лоши отношения с проф. Вихра Миланова, заяви: "Понякога някои от жените имат своите тревожни симптоми".

Обяви, че е бил поканен за ректор от деканите на четирите факултета на Медицинския университет и че заповедта за назначаването му за такъв е била подписана вчера от председателя на общото събрание проф. Генчо Начев, когото МОН упорито и безуспешно издирва. Професорът заяви, че той вече е ректор и администрацията е на негово подчинение.

На пресконференцията в негова подкрепя бяха дошли: проф. Радомир Угринов, проф. Валентина Петкова, проф. Николай Данчев, проф. Радослав Гърчев, проф. Андон Филчев, проф. Иван Митов, проф. Цекомир Воденичаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

14.10 2016 в 11:53

Ето да си дойдем на думата за какво е цялата борба - 60-100млн които са по сметките на ВУЗ-а и за това кой да намаже от предстоящото строителство на нови сгради за МУ.