Започват третия лъч на метрото, тапи за движението в центъра

OFFNews 19 януари 2016 в 09:59 30347 14

Започва работата по първите седем метростанции от третия лъч на столичното метро, промените в движението в центъра на града ще бъдат представени днес. 

Задръстванията ще продължат около година и половина, докато приключат наземните работи по метростанциите на Малък градски театър "Зад канала", Орлов мост, на Попа, НДК, ул. "Георги Софийски", бул. "България" и Красно село. 

През 2019 г. метрото ще се движи от театър “Зад канала” до пазара на “Красно село”, трасето е с дължина 7 км. 

"Най-тежко ще е около големите "Пет кьошета", по бул. "Патриарх Евтимий" и кръстовището му с Витошка, както и на "Иван Гешов" и "България", предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова пред OFFNews още в края на миналата година. Временно ограничаване на движението ще се наложи при ул. "Граф Игнатиев", НДК, ул. "Георги Софийски" и ул. "Житница".

През есента по план започва и строителството на още 5 метростанции - една на бул. "Владимир Вазов" източно от моста "Чавдар" и четири в кв. "Овча Купел".

Осигурено е финансиране за изграждането на всички 12 нови метростанции от третия лъч на метрото, който ще свърже кварталите “Левски” и “Хаджи Димитър” с “Овча купел” и Горна баня. След изграждането му се очаква още половин милион столичани да се качат в метрото. 

Промени в движението от полунощ, паяк дебне

От 00:00 часа на 20.01.2016 г. до 24:00 ч. на 31.03.2016 г. се въвеждат промени в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Забранява се влизането и паркирането по лявата лента от пътното платно на булевардите в посочените участъци:

по бул. „Патриарх Евтимий“ между ул. „Васил Левски“ и ул. „Хан Крум“ движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда;

по бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис I” движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда. 

"Център за градска мобилност" ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили само по нареждане на отдел "Пътна полиция" при СДВР. 

От утре до 31 март ще се промени маршрута на тролейбусна линия № 7: от ж.к. Люлин по маршрута си до кръстовище бул. “Сливница” – ул. “Опълченска” и направо по бул. “Сливница” до площад “Сточна гара двупосочно.

Временно ще се изместват спирки: 

спирка „Кино Одеон” с код 0926 на бул. „Патриарх Евтимий” за тролейбусни линии № 1, 2, 5 и 8 се измества 150 м напред в посока бул. „Витоша” след кръстовището с ул. „Хан Крум”;
спирка “УМБАЛ „Александровска” с код 1034 на ул. „Св. Георги Софийски” за тролейбусни линии № 2, 8 и 9 и автобусна линия № 72 се измества 140 метра назад преди кръстовището с ул. „Константин Иречек”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!