Започва ремонт на базиликата "Света София"

OFFNews 04 юни 2016 в 08:00 4946 1

Снимка http://infozone.bg/

Започва ремонт на площадното пространство и изпълнение на проекта за конструктивно сеизмично укрепване на сградата на базиликата „Света София“, съобщи заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. 

Сред авторите на проекта е проф. Веселин Венков.

За изпълнението на дейностите по конструктивното укрепване на базиликата "Света София" са предвидени около 430 000 лева, като средствата са част от програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства", за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички”. 

В продължение на десетки години от началото на XX век в подподовото пространство на храма са изпълнявани археологически разкопки. Проектът за конструктивно укрепване на базиликата включва изпълнение на две пилотни конструкции откъм северната и южната фасади на базиликата. Важно е да се отбележи, че по време на укрепителните работи храмът ще продължи да функционира, като работите няма да променят по никакъв начин фасадата на сградата. 

Заедно с укрепителните дейности ще бъде обновено на площадното пространство. Предвижда се да се извърши и ремонт на намиращия се под площада пред църквата топлопровод. Докато трае ремонта ще има временен асфалтов път.

Музеят за история на София ще извърши спасително археологическо проучване на терена, където ще се изпълняват двете пилотни конструкции. Научни ръководители са археолозите Юниан Любенов Мешеков и Полина Христова Стоянова.

Базиликата е една от най-старите сгради в България и въпреки превратностите на времето - била е полуразрушена в средата на 11 век, днес църквата живее нов живот, каза също зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. През 2013 г. Столична община откри подземен археологически музей, а през 2014г. гробницата на Хонорий. За година посетителите на музея са около 40 000. 

Базиликата „Св. София“ е един от четирите символа върху столичния герб и археологическото ниво под нея са един от най-значимите и важни проекти в областта на културно-историческото наследство на столичния град.

Под настоящата базилика „Света София” са експонирани гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика и останките от три по-ранни църкви. Четвъртата църковна сграда е изградена в края на V, нач. на VІ в. Експонираните гробове и гробници са около 50 и се вместват в периода ІІІ – нач. на V в.

През последните 15 години Столична община е вложила около 2 млн. лева. за строителни, ремонтни и реставрационни дейности за покрива, южния и централния кораб на храма, за подмяна на съществуващата подова настилка с нова стоманобетонова плоча и за укрепване на археологическите останки в сутеренното ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!