За 24 часа: КАТ спипа 4 пъти повече нарушители и временно намали катастрофите

OFFNews 20 април 2017 в 12:52 3080 1

За 24 часа: КАТ спипа 4 пъти повече нарушители и временно намали катастрофите

Близо четири пъти повече нарушения и по-малко катастрофи отчете Пътна полиция. В рамките на 24 часа беше проведена специализирана акция „24 часа скорост“, която се организира от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и се провежда не територията на целия Европейски съюз.

В този период са установени 3490 нарушения с превишена скорост, което е 4 пъти повече, отколкото обикновено установява КАТ. Най-много нарушения са засечени на територията на София - 367 през деня и 8 вечерта, заснети от мобилни камери, и 163 от стационарните камери.

„Във Велико Търново също има много голям брой нарушения – 201 са от мобилните камери и над 60 са от стационарните. Също така има голямо превишаване на скоростта в област Пловдив – на първокласната пътна мрежа и в населените места. Най-фрапантните такива нарушения не се извършват по автомагистралата, тъй като единствено в ЕС, само в България разрешената максимална скорост е 140 км/ч.“, каза на пресконференция началникът на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“ на ГД „Национална полиция“ гл. инспектор Росен Рапчев.

Той уточни, че средно на ден се установяват около 1000 нарушения с превишена скорост. 

Според Рапчев заради големия медиен отзвук за провеждането на операцията шофьорите са станали по-бдителни, което допринесло до намаляване на средната скорост и намаляване на пътнотранспортните произшествия на територията на страната.

Само за денонощието е имало 9 по-тежки катастрофи, с един загинал и 11 ранени. Загиналият е на „Хемус“, след като се обърнал на пътя. Засега причината за катастрофата не е ясна, но е установено, че шофьорът рязко е отклонил движението си в дясно, при което се преобърнал в скат и е бил намерен починал в автомобила.

Заради лошото време обаче леките ПТП са били двойно повече - 124. 

За цялата минала седмица констатираните нарушения на пътя са 14 606. Издадени са 7364 фиша и са съставени общо 4857 акта. Издадените електронни фишове са 6193. Броят на установените неправоспособни водачи е 520. Моторно превозно средство след употреба на алкохол са управлявали 302-ма души, от тях 149 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. За периода са настъпили 148 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 15 души, 182-ма са пострадали. Пътните полицаи са установили 171 моторни средства без винетен стикер. Прекратени регистрации по чл. 171, 2а от ЗДвП за: неправоспособност - 49, употреба на алкохол – 92, наркотични вещества и аналози - 15.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови