ЗУТ трябва спешно да се промени до дни, алармират природозащитници

Гражданите трябва да могат да обжалват спорни строежи и устройствени планове

ОFFNews 23 януари 2017 в 14:41 3650 0

Парламентът разполага с броени дни, за да не допусне България да бъде изключена от международно споразумение за околната среда, предупреждават от граждански групи "За да остане природа в България".

Ако до края на месеца депутатите не изменят Закона за устройство на територията (ЗУТ), така че гражданите да могат да обжалват незаконни устройствени планове и разрешителни за строеж, България може да бъде изключена от международното споразумение за околна среда, познато като Орхуската конвенция. Това изискване е заложено в конвенцията, а срокът за изпълнение е до 31 януари 2017 г. 

Орхуската конвенция е най-сериозното международно споразумение за защита на гражданските права в областта на екологията. България e ратифицирала тези конвенцията през 2003 г.

В дневния ред на парламента е включено разглеждането на Закона за устройство на територията, но в промените не се предвижда гражданите да обжалват незаконни устройствени планове и разрешителни за строеж, заявяват природозащитниците. 

Това е последната възможност 43-тото Народно събрание да предпази България от процедура по изключването на държавата от членство в Орхуската конвенция. Такава заплаха е отправена към правителството от Комитета за прилагането й с писмо в началото на 2017 г. От приемането на конвенцията през 1998 г. предупреждения за изключване са изпращани единствено на Украйна и Туркменистан. Има голяма вероятност България да е третата страна с такова предупреждение и първата, която може да бъде изключена, пишат еколозите. 

Исканията

Природозащитниците припомнят, че още в края на 2015 г. са внесли предложения за изменение на Закона за устройство на територията, които, в изпълнение на Орхуската конвенция, касаят предоставяне право на гражданите да обжалват общи и подробни устройствени планове, както и разрешения за строеж, одобрени в нарушение на екологичното законодателство. С внесените предложения природозащитниците настояват народните представители да включат в ЗУТ разпоредбите за достъп до правосъдие съгласно изискванията на конвенцията, което считат за по-приоритетно и в по-голям обществен интерес от предвидения за обсъждане в последните дни лобистки и крайно спорен Закон за концесиите.

Според гражданските организации ЗУТ съдържа силни ограничения по отношение на обжалваемостта на устройствените планове и разрешенията за строеж, които се простират само до съсобственици и някои съседи. Това създава условия за корупция, защото оставя изхода от подобни решения изцяло в ръцете на две потенциално заинтересовани страни - общините и инвеститорите.

През годините тази порочна практика доведе до редица строителни безумия като застрояването градските градинки и защитените територии, както и до незаконните строежи по Черноморието и планинските курорти, пишат природозащитниците. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови