Всяка четвърта жена насилвана. Омбудсманът иска още центрове за закрила

OFFNews 08 март 2016 в 13:15 3352 12

Мая Манолова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев, архив

Мая Манолова

Да се изградят центрове, които са приютяват жените, станали жертва на насилие, призова националният омбудсман Мая Манолова при представянето на Националния превантивен механизъм, показващ резултатите след проверки в затворите. Той беше представен днес, в Международния ден на жената, 8 март.

"Подкрепям всички български жени, които се справят с предизвикателствата всеки ден. Днешният ден е ден за съпричастност към всички жени по света, които са потискани, експлоатирани и жертви на насилие. За съжаление, случаите на насилие продължават и даже зачестяват", коментира Манолова и посочи като пример фактът, че от началото на годината са регистрирани четири случая на насилие над жени, които са завършили със смърт.

Манолова допълни, че е предложила на премиера Бойко Борисов България да се присъедини към Истанбулската конвенция и че външният министър Даниел Митов се е ангажирал да придвижи този въпрос до края на месец май.

Присъединяването предполага промени в законодателството и конкретни стъпки, като например изграждането на такива центрове, посочи омбудсманът и бивш депутат от левицата.

Сега на територията на страната има 17 такива центъра, но са необходими още. В София има един център с 8 легла. Той е винаги препълнен, отбеляза Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!