Все повече българи с отнети шофьорски книжки в Румъния

OFFNews 15 септември 2016 в 07:55 8299 4

Все повече българи с отнети шофьорски книжки в Румъния

От началото на годината е нараснал броят на българите с отнети шофьорски книжки в Румъния. 530 свидетелства за правоуправление са взети само за първите 8 месеца на годината. За шофиране преди да изтече наказанието, румънските шофьори влизат в затвора, съобщава БНТ.

За разлика от България полицията в Румъния може да отнеме шофьорска книжка на всеки водач на моторно превозно средство, дръзнал и малко да наруши правилата на пътя - например за преминаване на червен сигнал на светофара, при непозволено изпреварване, при отнемане на предимство.

От българското посолство в Румъния обясниха, че тази година ясно личи тенденция за нарастване на броя на нарушителите. От дипломатическото ни представителство в Букурещ разказаха, че шофьори звънят най-често с въпроси как да им бъдат върнати отнетите шофьорски.

От нашето представителство обяснили, че при отнемане на книжката се налага забрана за шофиране на територията на Румъния за срок от 30 до 90 дни. Водачът може да обжалва наказанието в срок от 15 дни. Но е важно да се знае, че ако шофьор бъде заловен да управлява автомобил на територията на Румъния преди да е изтекло наказанието му, то го очаква затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

4

nali

15.09 2016 в 10:06

Ех, че са гадни тези румънци, че и гърците и сърбите.
Там се спазвали строго правилата.
Че за какво ще ходим тогава, ей го де е нашето черноморие, там правилата не се спазват, че и законите не са задължителни, дори ги променяме за да не пречат на бизнеса.
За какво тези опаричели се българи ходят в чужбина, за да им дигат колите ли, за да им взимат книжките ли?

20374

1

Стринка Минка

15.09 2016 в 09:19

малко да наруши правилата на пътя - например за преминаване на червен сигнал на светофара.

Еваларка. Железните сте.