Времето провали полетите на военния парад (видео)

Юлиан Христов 06 май 2014 в 11:09 5541 19

Военният парад

Неблагоприятни метеорологични условия провалиха планираните полетите на бойна техника на Военновъздушните сили, които бяха планувани като най-атрактивната част от днешния парад на Българската армия по случай професионалния й празника.

Изтребителите МиГ 21 и МиГ 29 и хеликоптерите "Кугър" така и не излетяха за разочарование на близо десетте хиляди граждани, дошли на площад "Александър I" в столицата и запълнили и околностите му в очакване на военния спектакъл.

Парадът бе планиран за 10 ч тази сутрин. В крайна сметка той бе сведен само до маршируващи военни блокове и приветствено слово на президента Росен Плевнелиев, след като по традиция бе открит от хеликоптер Ми-17, носещ трибагреника, както всяка година. МиГ-овете и Кугър-ите трябваше да се включат в него за пръв път от 2009-а насам.

Сред публиката, очакваща авиошоуто на ВВС, имаше стотици деца. Чувайки силен шум, за миг те с надежда погледнаха към небето. Оказа се, че вместо дълго чаканите изтребители над тях прелита самолет от гражданската авиация.

Видео на МО по повод празника:

"Живеем в сложни и трудни времена, в един бързо променящ се свят. Членството на Република България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Но това само по себе си не е достатъчно. През последните няколко години значително нараснаха изискванията към Въоръжените сили, а бюджетът за отбрана прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация трябва да продължи и да се ускори. Той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност. Целта е ясна – изграждане на модерна, мобилна и боеспособна Българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО", каза Росен Плевнелиев в словото си.

По думите му, за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности, сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата. "България трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5% от Брутния вътрешен продукт и плавно да увеличи в следващите години тези разходи до норматива на НАТО от 2%, заяви Плевнелиев.

Той се спря и на зависимостта на страната ни от само една държава производител на въоръжение:

"България трябва да засили сътрудничеството и да укрепи връзките със съюзниците. В програмата за модернизация, включително и проекта за закупуване на нов тип основен боен самолет, трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на много високата зависимост на страната ни от само една държава, производител на въоръжение. Така трябва да бъде и в енергетиката", посочи още държавният глава в речта си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!