Военна полиция ще ползва физическа сила при абсолютна необходимост

OFFNews 20 октомври 2016 в 16:37 6519 3

Снимка Военна полиция

Парламентът прие на второ четене поправки в Закона за Военната полиция, с които се въвеждат технически изменения. Промените са заложени в проект на Министерски съвет, а „за“ тях гласуваха 71 депутати, „против“ -0, „въздържали се“ -5, с което те бяха приети.

Мотивите за измененията са промени в нормативната уредба, която се отнася до сектора за сигурност, отбраната и обществения ред и са свързани с някои правомощия на Военна полиция.

Според промените на служителите на Военна полиция се позволява да използват физическа сила и помощни средства, но само при абсолютна необходимост.

Във връзка със закриване на наблюдението на Комитета на министрите към Съвета на Европа за непропорционалната употреба на огнестрелно оръжие, с новия закон се отговаря на необходимостта от промяна на регламентацията "абсолютна необходимост" при употребата на огнестрелно оръжие от Военната полиция.

Смята се, че така ще бъдат защитени правата на нарушителите, а от друга ще се подсигурят военните при изпълнението на служебните задължения.

Според промените военна полиция вече ще може да поставя и временни или постоянни заграждения около охранявани от тях стратегически обекти. Тези обекти се определят от министъра на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

20.10 2016 в 17:21

Малко офтопик, ама Вълкан Хамбарлиев може ли да е казус в тоя ред на мисли или и там приключи дискусията?!

Едно е сигурно. Военна прокуратура няма да стои без работа.

25665

1

Victimized

20.10 2016 в 16:57

А кой ще дефинира какво представлява абсолютната необходимост , на момента ли ще се решава и това няма ли да бъде ползвано за спекулации при тълкуването в съда ?
Защо всички закони които се творят , изглеждат все едно нарочно са написани толкова условно за да могат да бъдат моделирани според спецификата на делото и обвиняемите ?