Вижте оригинално знаме от Априлското въстание (снимки)

OFFNews 29 септември 2016 в 13:42 8566 0

Оригинално знаме от Априлското въстание беше дарено от жителите на Черни Вит на Националния военноисторически музей. Знамето е пазено 140 години от жителите на селото в местното читалище.

Председателят на читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ г-н Илиян Христов заяви, че е решено знамето да бъде дарено на Националния военноисторически музей, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, дори внуците на нашите правнуци.

Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическо дружество „Китка“.

С дарението знамената, които музеят съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. Националният военноисторически музей се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията си с нас.

В следващите 3 дни, от 30 септември до 2 октомври включително, знамето ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

От своя страна музеят даде на село Черни Вит бюст на Георги Бенковски на скулптура Делчо Пъков. „Вярвам, че този бюст ще бъде достоен експонат в музея на читалището и място, където да се прекланяте пред паметта на Бенковски, който има безспорно голяма роля за създаването на 12-те знамена, едно от които днес ние получаваме“, каза директорът на НВИМ доц. Д-р Соня Пенкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!