Visa ще обучава ученици в България на финансова грамотност

Мая Младенова 26 януари 2017 в 14:02 3983 2

Водещата глобална технологична компания за разплащания Visa започва първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас, заедно с подкрепата на българските банки.

През първата година в девет училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност като част от кампанията „Нашите пари“. Уроците следват специално разработен за програмата учебник и учебна тетрадка. Засега е планирано те да се провеждат в София, Сопот, Пирдоп, Враца, Плевен, Панагюрище, Варна, Пловдив и Русе.

„Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Освен това, между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Целта на инициативата е да обучи младите хора как да разпределят парите си и да правят разумен избор относно личните си финанси.

„Трябва да развиваме уменията на младите хора и да ги стимулираме да постигат повече, което ще има позитивен ефект както за пазара на труда, така и за растежа и иновациите в България. Финансовата грамотност е умението да разбираш как работят парите в днешно време, познанията, които позволяват на човек да взима ефективни решения за средствата, с които разполага. Нашата кампания ще помогне на младите хора да управляват по-добре средствата си в един свят, който всеки ден става все по-дигитален“, каза Александър Георгиев, председател на борда на Visa в България.

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство "Просвета". Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

26.01 2017 в 17:48

Кауза пердута. Повечето родители вече са научили децата си на финансовата максима „Търкай картончета и чакай парите да паднат в джоба ти“. Виждал съм как 5-6 годишни хлапета търкат със стотинката, под грижовния поглед на майките си.
А после ще псуват Пеевски и ще се чудят откъде са парите му.

42249

1

Denis Rizanov

26.01 2017 в 14:22

АзъБъ ги обучава на филантропия и толерантност. Тея на "финансова" грамотност...
Абе да вземем да го закрием това министерство на образованието? Да остане само министерство на обрязването?