Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Видео-селфи на площада пред Централна гара

OFFNews 05 май 2016 в 11:51 3942 2

Снимка Сергей Антонов

Конкурс за пълна промяна на площада пред Централна гара в София ще обяви Столичният общински съвет.

Проектното предложение на "Пазари "Възраждане" е изработено след проведени анкети сред граждани и неправителствени организации, както и сред студенти от ВИАС, работили по темата "Предгаров площад", подчерта председателят на СОС Елен Герджиков.

Индикативната стойност на проекта е 8-10 млн. лв., уточни Николай Стойнев, който е шеф на стопанската комисия на "Московска" 33. 

20 000 души минават на ден през площада пред Централна гара, който е с обща площ на различните нива 22 дка, каза Николай Георгиев, шеф на "Пазари "Възраждане". Проектът предвижда да се възстанови водната стена, а фонтанът около паметника да бъде осветен. Търговските обекти, които в момента са 93, ще останат само 47, а всички вътрешни пътеки и входове между тях, ще бъдат затворени. Сред желанията на хората е и да има безопасен паркинг за велосипеди. 

Видео стена, на която освен филми, хората могат да наблюдават потока и самите себе си на екрана, сцена за концерти и представления, обособено място за срещи с кодовото име "Да се видим на гарата", ескалатор към бул. "Мария Луиза", частично покриване на Ротондата, зона за забавления с игри и детски площадки, както и зелени площи с много пейки за отдих, предвижда още проекта на "Пазари "Възраждане". 

В пространството ще се провеждат и тематични пазари, каза още Георгиев, който подчерта, че целта е предгаровия площад да бъде място за разходка, пазаруване и развлечение и да привлича много хора, не само пътниците на БДЖ и градския транспорт. 

Ние задаваме рамката как да изглежда площадът, според желанията на гражданите, проектантите ще изготвят окончателния вариант, след решението на СОС, подчерта Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

2

Daering

05.05 2016 в 12:37

Хубу, де, не му ли правиха пълно префасониране на тоя площад преди... колко? Десет, дванадесет години, не помня вече. За дооблагородяване ли говорим или за някаква изцяло нова концепция?

13056

1

Какавидков

05.05 2016 в 12:31

Крайно време е да чуем професионалното мнение и на професор д'Айнов за осветлението, а защо не и за оформлението на централна гара.
 
X

Да помогнем на украинските деца!