Велики Четвъртък е, най-важният ден от Страстната седмица

OFFNews 28 април 2016 в 07:23 6846 4

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. 

На този ден Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им казва, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

Свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве. 

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

4

Daering

29.04 2016 в 08:24

:)

77927

3

El Commandante

28.04 2016 в 11:27

Hans Brandt, that's one huge stinking pile of horseshit right there mate, kudos, well done!

12145

2

Hans Brandt

28.04 2016 в 10:56

Какво не ти харесва бре Daering? Невидимият ти небесен отец не одобрява езически обичай? Не му се нрави конкуренцията, нали така? Знаеш ли какво е "ВЯРА" ... да вярваш в нещо без да имаш доказателства! А Разумните хора ценят критичното мислете и поставят под въпрос религиозните дадености. А на теб езическите обичай ти се струват глуповати, но Христос не? Христос е "истината", нали? Всички тези хиляди други пророци са нелепи глупаци, а ТВОЯ пророк е ИСТИНАТА! За мен твоята религия е нелепата глупост, за обичайте са просто нещо което ни събира със семейството, на масата. Така че пет пари не давам какво иска Христос! И не ми трябва заместител на "ВЯРАТА" защото не ми трябва самата тази ВЯРА!

13859

1

Daering

28.04 2016 в 09:15

Обряди, обряди, обряди... Туй за здраве, онуй за берекет, за късмет, за щастие, за потентност, против уроки. Яж, не яж, четен, нечетен броя ястия, обиколи това, заобиколи онова, хамалогия!

Религиозността е импотентен заместител на вярата - обрядност, която дава фалшиво усешане за духовност, да не споменавам и езическите корени на много от т.н. Предания.

А всичко, което иска Христос, е "дух и истина".