Възмутена служителка на комисията „Златанов“ натопила шефа си

Юлиан Христов 31 март 2014 в 13:30 3004 0

Сигналът срещу бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов дошъл от близък на служителка, която била възмутена от начина на работа в Комисията.

Това стана ясно днес в хода на делото срещу ексшефа на КПУКИ, който отговаря по обвинения за неизпълнение на служебните си задължения. Името на Златанов беше замесено в скандала с изпълнението на политически поръчки от Комисията, който доведе до свалянето на Искра Фидосова от поста ѝ на шеф на Парламентарната група на ГЕРБ и от Изпълнителната комисия на партията. 

Свидетелят Павел Ганев отишъл в прокуратурата, за да съобщи, че негова близка приятелка му споделила за куп нередности в КПУКИ. Тя му разказала как се укриват сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. Според Ганев сигналите отлежавали в сейфа на Филип Златанов.

Така започнала и проверката на прокуратурата, която обискира офисите на Комисията на бул. „Витоша“.

В съдебната зала бяха прочетени показанията на бившия депутат Емил Димитров, който обяснява, че КПУКИ е била създадена с цел да се разчистват сметки с неудобни опоненти. Според показанията му съставът на Комисията бил представен в ПГ на ГЕРБ от Искра Фидосова и бил приет без възражения. Димитров е категоричен, че Златанов е наложен за шеф на КПУКИ от Искра Фидосова и с това били наясно всички депутати от ГЕРБ. Ексдепутатът свидетелства за 4 случая, в които Златанов посещавал “стая № 20“ - кабинетът на Фидосова. Според Димитров всички били наясно, че Златанов е там, „за да получи инструкции“.

За производството в Комисията срещу него, Димитров разказал, че той не е бил изслушван от членовете на КПУКИ. Той получил призовка по време на парламентарната ваканция, като тя била пратена в Народното събрание. Димитров смята, че това било направено нарочно, така че той да няма възможност да се защити.

Той разказва, че сигналът срещу него е бил забавен умишлено извън законовия срок от два месеца, в който КПУКИ трябвало да се произнесе по него.

Подобни обяснения дава и Димана Ранкова, която заявила на прокурорите, че кампанията срещу нея ѝ коствала пост в БНБ. Решението на Комисията по производство срещу съветничката на президента не било публикувано на страницата на КПУКИ, което лишило Ранкова от възможността да го атакува пред Административния съд. Ранкова твърди, че се запознала с решението на КПУКИ едва седем месеца след излизането му. В показанията си тя изразила и съмнения за извършени от Златанов престъпления, тъй като Комисията редовно не спазвала законовия двумесечен срок за произнасяне.
Подобни са и показанията на служители от КПУКИ, които твърдят, че Златанов често еднолично се разпореждал кои решения да бъдат публични и кои – не.

В Софийски градски съд (СГС) днес беше даден ход на делото срещу Златанов, който е обвинен за престъпления по служба. Според прокуратурата той умишлено укрил три сигнала - срещу президента, срещу бившия му съветник Димана Ранкова и срещу бивша одиторка в Сметната палата Лилия Бунева.

Днес Филип Златанов каза, че иска бърз процес като се отказа се от разпит на свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови