В професионалните гимназии ще се работи, вместо да се зубри

Антония Чорева 01 юли 2016 в 13:28 4573 2

Министър Меглена Кунева внесе промените в Закона за професионалното образование.

Между 70% и 50% от обучението в професионалните гимназии вече ще е практическо, за сметка на теорията, която ще отстъпи. 

Новият метод на обучение се въвежда, след като депутатите приеха промени в Закона за професионалното образование и обучение, приет на първо четене.

Основната цел на законопроекта е да се синхронизира училищното професионално образование и обучение с цялостната система на предучилищното и училищното образование, както и да се въведат нови допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация. По този начин професионалните училища минават под шапката на общините.

Депутатът Мариана Бояджиева от БСП се усъмни, че общините няма да се справят и да издържат финансово, но законът бе приет, въпреки че левите депутатите гласуваха „против”.

Бояджиева отбеляза още, че заради кризата в професионалното образование в 170 професии има недостиг на кадри, а в същото време приемът в професионална гимназия е намалял с 30%.

„След години ще има огромна нужда от специалисти в сферата на биотехнологиите. А заварчици в България дори и в момента в България няма – тъй като те отиват в чужбина”, аргументира се Бояджиева.

От Патриотичния фронт пък дадоха за пример Гимназията по архитектура и строителство във Враца, която преди години е била най-престижното училище в цялата област, а от две години в нея завършва само една паралелка от 18 души.

Борислав Великов от Реформаторския блок заяви, че между първо и второ четене на закона ще се внесат поправки, които да позволят на работодателите да предлагат нови специалности и професии в тези гимназии.

Според новия закон министърът на образованието и науката ще трябва да поддържа публичен регистър на професионалните колежи и ще трябва да осъществява контрол върху дейността им. Законът урежда и статута, условията и реда за откриване, закриване и преобразуване на професионалните колежи.  Националната агенция за професионално образование и обучение се задължава да поддържа електронна система на документите, издавани от центровете за професионално обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови