В Девня дишали чист въздух, село Труд се стяга за протест

OFFNews 21 февруари 2017 в 08:49 2574 0

Жителите на Пирдоп, Добрич, Девня и Сливен дишат най-чист въздух. 

Това каза служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова по бТВ. Тя допълни, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици е от много години, но от 2011 г. има намаление на концентрацията им, без да е достигната нормата.

Хората от пловдивското Труд обаче отново ще блокират главния път Пловдив – Карлово на 2 март. Протестът им е т срещу близката централа за производство на електроенергия от биомаса. Предприятието се намира само на 200 м от последните къщи на селото и местните жители се оплакват, че от там често се носят неприятни миризми. Хората се притесняват, че въздухът, който дишат, е отровен и се възмущават, че вече втора година никоя институция не намира разрешение на проблема. Те поискаха тя да бъде спряна и изместена извън населеното място заради непрекъснатия шум и непоносими миризми. 

Костова покани хората на среща. По думите ѝ от октомври няма превишения на концентрацията на вещества във въздуха в Труд. Имало е такива превишения през лятото. Предписанията, дадени на фирмата – всички открити съоръжения да бъдат покрити, вече са изпълнени, посочи Костова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови