Уволнения заради оградата на границата с Турция

Юлиан Христов 24 февруари 2014 в 11:08 7310 11

Така ще изглежда оградата на българо-турската граница, която трябва да е готова до пролетта. Снимка: OFFNews.

Заповеди за уволнения се очакват тази седмица заради строителството на оградата на границата ни с Турция, съобщава в. „Стандарт”.

Причината са съмнения за прозрачност на процедурата за избор на доставчици на материали за строителството на съоръжението. При първоначалните разчети от 5 млн. лв., се оказва, че крайната цена на съоръжението ще излезе на данъкоплатците малко повече от 9 млн. лв.  

Най-вероятно с постовете си ще се разделят чиновници от Министерството на отбраната и МВР, които са работили по проекта. Във военното ведомство беше формирана комисия, която да проучи пазара за потенциални изпълнители, тъй като, поради ограничените срокове, поръчката трябваше да мине с пряко договаряне. Администрацията на МВР пък е работила по изготвянето на проекта за инженерно съоръжение.

На последното заседание на кабинета имаше спор между вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния Ангел Найденов именно заради крайната сума за съоръжението. Тогава премиерът Пламен Орешарски предложи Министерството на финансите и Инспекторатът към Министерския съвет да направят цялостна ревизия. 

Администрацията на МО твърди, че са спазени всички законови процедури, като е направено проучване на пазара и потенциалните изпълнители за доставка на материал. Според поръчката трябва да бъдат доставени метални конструкции, режеща тел и принадлежности към нея, бетон, бетонни изделия и материали за бетон, помощни материали и консумативи и машини и съоръжения.

По разпореждане на министъра на отбраната е сформирана работна група, която да проучи проведената конкурсна процедура. Очаква се днес да бъдат представени резултатите от доклада на комисията и заключенията ѝ за това има ли нарушения при избора на фирми.

Само две от поръчките за доставка на материали ще глътнат 7.2 млн. лв. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. Компанията е собственост на Павлин Николов и Светослав Миладинов. "Интерком груп" е една от най-големите фирми у нас в този сектор, като има завод и в Украйна.

Втората голяма поръчка е за "Завод за пружини" АД. Фирмата ще достави спиралата режеща тел и принадлежностите към нея за над 3.313 млн. лева. Компанията е собственост на Александър Минчев и Иван Видев, според търговския регистър. Александър Минчев е общински съветник от БСП в Казанлък, а на последните парламентарни избори е бил в листата на БСП в Стара Загора.

Заради съмненията за прозрачното провеждане на процедурата депутатите от ГЕРБ поискаха съставянето на анкетна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews