Университетът в Перник се жалва в Европа заради отказания прием

Александра Маркарян 29 май 2014 в 15:00 4669 0

Европейски политехнически университет
Европейският политехнически университет

"Европейският политехнически университет ще запознае всички институции в страната и Европа за престъпните деяния срещу него, целящи отклоняването на студенти и блокиране на дейността му."

Това се казва в декларация на ръководството на ВУЗ-а, изпратена до медиите.

Поводът за нея е решението на Министерския съвет от 10 май да откаже да отпусне бройки за прием в университета за престоящата учебна година с мотив, че Националната агенция за оценяване и акредитация му е отказала акредитация.

Решението на МС е в разрез със Закона за висшето образование, според който новооткритите университети имат статут на акредитирани и могат да обучават до изтичането на определения от НАОА срок. В случая с Пернишкия университет (който е открит през 2008 г. с решение на Народното събрание) този краен срок е месец май 2016 година, т.е. дори и акредитацията му да не бъде продължена, той със сигурност има право да обучава през учебната 2014/2015 г.

След създаването им новите ВУЗ-овете са длъжни да подадат в НАОА проекти за откриване на професионални направления. Утвърждаването на тези проекти от НАОА им дава правото да продължат да обучават в специалностите, включени в съответните направления.

ЕПУ е подал 7 проекта за откриване професионални направления на 15 май 2013 г. До момента има три отказа от НАОА, които са обжалвани от висшето училище.

Според текста на изпратената днес декларация "от самото създаване на Университета през 2010 г. досега ежегодно по време на кандидат-студентската кампания се измислят и изопачават факти срещу Университета, с цел неговото дискредитиране".

В текста й се казва още: "Заявяваме, че Европейският политехнически университет е легитимна българска институция, която спазва всички закони и никой няма право да петни доброто й име. Възползвайки се от служебното си положение, определени личности, срещу които Университетът е завел дела, чрез някои слугински медии продължават да тиражират в публичното пространство груби лъжи и изкривена информация".

OFFNews потърси президента на ЕПУ Тошко Кръстев с молба за повече информация за заведените дела.

"Заведени са две дела срещу директора на дирекция "Висше образование" в МОН г-жа Мария Фъртунова. Първото е заради отказа й да издаде удостоверения на приети кандидат-студенти, в резултат на който те не успяха да получат визи и да дойдат да учат при нас. Загубата за университета беше за над половин милион евро", каза Кръстев.

Второто дело е заради отказ от страна на Фъртунова да осигури стикери за дипломи. Така завършили магистърска степен в ЕПУ вече втора година били без документ за завършената степен на висше образование и започнали дела срещу университета в Перник.

ЕПУ обжалва пред Върховния административен съд решението на МС за определяне на броя студенти за предстоящата учебна година, с който се отнема правото на ЕПУ да обучава.

Ще информираме Европейската комисия, както и комисарят по образованието, категоричен бе Кръстев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!