Ученици от НПМГ срещу отнемането на националния статут на гимназията

Александра Маркарян 19 декември 2016 в 12:13 29203 1

Ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” започнаха различни инициативи в знак на несъгласие с промените в образователната система, които ще доведат до отнемане статута на училището и ще променят начина на прием в него.

Досега в гимназията се влизаше с прием след седми клас след положени национални тестове по български и математика и вътрешен профилиращ изпит в НПМГ (напр. по физика, химия, биология). С новия закон за училищното образование нито вътрешните изпити, нито националният статут могат да бъдат запазени - всички ученици ще държат едни и същи изпити и ще кандидатстват с получените точки където пожелаят. Националният статут на досегашните Национална финансово-стопанска гимназия, Национална търговско банкова гимназия също ще отпадне.

Промяната в организацията на приема влиза в сила от лятото на 2017 г., когато ще кандидатстват учениците, които сега са в седми клас.

Несъгласни с реформата, заложена в закона, приет по времето на бившия зам.-министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ), ученици от НПМГ инициираха кампания под надслов "Не пипай моята гимназия". Те създадоха едноименна страница във Фейсбук и чрез нея призоваха всеки, който подкрепя кампанията, да се снима с надписа "Не пипай моята гимназия" на снимачна площадка във фоайето на втория етаж на сградата на училището.

Създаделите на страница със същото име във Фейсбук призовават и ученици, и учители да подкрепят каузата. Началото на инициативата е 12:30 ч., а краят - 18 ч. Те окуражават учениците, спечелили състезания, да се снимат с купите, наградите и медалите си.

OFFNews потърси коментар във връзка със създаденото напрежение от Министерството на образованието и науката, откъдето казаха, че предстои среща с ръководството на училището, на която въпросът ще бъде обсъден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

1

pln

19.12 2016 в 16:05

Супер идея! В Музикалната и Художествената гимнязии ще се влиза с Математика и Литература! Очакваме реформата за университетите, Масачузецкия скоро ще приема с матурите от България....