У нас все още има градски улици от чакъл

Йоанна Димитрова 06 март 2017 в 11:02 4903 1

В 21 век хората от бургаския квартал "Банево" се движат по чакъл. От това е направена основна улица в квартала. Жителите му от години се борят с общината, за да може улицата, на която живеят, да бъде асфалтирана. „Банево“ се води ремонтиран по европейски проект още преди 2 години. Улица „Батак“ обаче продължава да е покрита само с чакъл, да стърчат тръби по средата и да прилича на селски път.

През 2013 година става ясно, че три бургаски квартала – „Банево“, „Ветрен" и "Минерални бани" ще бъдат реновирани по Европейски проект ОП "Околна среда" 2007-2013 г. на стойност 30 млн. лева. Кметът на община Бургас Димитър Николов лично прави първата копка. По думите му тези квартали бързо се разрастват, нямат канализация и има сериозен проблем с тръбите на ВиК и затова е нужен сериозен ремонт. Очевидно парите за обновяването на тези квартали не стигат, за да бъде асфалтирана ул. „Батак“.

На въпрос защо по улицата няма асфалт, зам. кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие инж. Чанка Коралска отговори пред OFFNews, че пътищата, които са ремонтирани, за да им бъдат сложени тръби, са били върнати във вида, в който са били преди проблемите с ВиК. По нейни думи улица „Батак“ е била с чакъл и преди ремонта. Жителите на квартала опровергаха думите й, като показаха снимки от приложението Google Earth, на които ясно се вижда, че някога на малката уличка е имало поне малко асфалт.

Един от жителите на квартала Кирил Казаков сигнализира OFFNews за проблема. Той е изпращал не едно писмо до общината.

„Тези квартали нямаха канализация, преди да бъдат ремонтирани. Настилките на пътищата бяха подменени или надградени. Въпросната улица е имала асфалт преди 30 години. Оттогава е с чакъл“, отговори Стефан Минчев от пресцентъра на общината на въпроса защо не е върнат първоначалния й облик на ул. "Батак", след като такъв е бил проектът.

От кметството ни успокоиха, че ул.“Батак“, както и бул.“Христо Ботев“, който също е в кв.“Банево“ са приоритетни и тази година ще бъдат ремонтирани. На жителите остава да чакат, за да видят дали ще доживеят да карат колите си по нормална улица, направен от обикновен асфалт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови