Тунелът "Ечемишка" бил профилактиран, но не показал "индикации за проблеми"

OFFNews 06 февруари 2017 в 12:04 5733 11

Тунелът

Профилактика на тунела "Ечемишка" е била направена през септември 2016 г., но не е имало индикации за възможни проблеми. Това се посочва в прессъобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по повод инцидента, при който в тунела осветително тяло падна върху автомобил и уби жена

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ обясни, че преди ремонта на едната тръба на тунела, която е в по-лошо състояние, е направен преглед на осветителите и електроинсталацията. Движението в нея е било пренасочено след като са били подменени няколко осветителни тела и е направен прегледа на конструкцията.

Част от автомагистрала „Хемус“ остава затворена за движение заради инцидента в тунела. До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“ на автомагистралата. В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград, заяви инж. Георги.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов е създадена работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конструкции, уточняват от агенцията. Те ще направят допълнителен оглед на металната конструкция, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата, за да се предприемат необходимите действия. „Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България“, заяви още инж. Златев. 

В момента товарните автомобили са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен преминават през Искърското дефиле. Пътуващите от София за Варна преминават по АМ „Тракия” и през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България.

Въведената от 5 февруари 2017 г. временна организация на движението е:

Забранява се движението на всички МПС по АМ „Хемус“ в участъка пътен възел „Витинска река“ - пътен възел „Правец“.
Движението на леките автомобили в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ „Хемус“ до пътен възел „Витинска река“ - път I-1 до пътен възел „Правец“ - по АМ „Хемус“ до пътен възел „Коритна“ към I-3 (Русе) и I-4 (Варна). Товарните автомобили се пропускат контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време препоръчваме да се ползва АМ „Тракия“ и през Прохода на Републиката и и „Ришки“ да се преминава в Северна България.

Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София. Алтернативният маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен е: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

8

Denis Rizanov

06.02 2017 в 14:37

АПИ - Агенция Пътна Инфраструктура е нещо съвсем друго и нито Радев, нито Плевнелиев са и били шефове.

ташункосапа, АПИ е специализирана агенция към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
След проведените през юли 2009 г. парламентарни избори Росен Плевнелиев е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.
В линка, който съм пуснал (специално за теб пак: http://ow.ly/ROXS308IpzV ), който е видно откъде е взет,става ясно, че е извършена проверка, КОМПЛЕКСНА, дали са нарушени правилата за избор на изпълнител и защо не е обявена ОП по него.
ТА В ТАЗИ ПРОВЕРКА е цитиран един протокол, от който аз съм извадил и цитат.
ОТ НЕГО Е ВИДНО КОЛКО ПЛАЧЕВНО Е БИЛО СЪСТОЯНИЕТО НА ВЪПРОСНИТЕ ДВА ТУНЕЛА (кръстени Тунел Ечемишка тръба 1 и 2) ОЩЕ С ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА ТЕЗИ МАСКАРИ!
и СЛЕД 2 НЕЗАВЪРШЕНИ МАНДАТА, ОСЕМ ГОДИНИ ПО-КЪСНО имаме нещастен случай.
Е пита се в задачата - осъзнаваш ли колко си проЗД, за да пишеш, че Радев нямал нищо общо със случая?!

21272

4

Гароне

06.02 2017 в 13:02

Абе напрово си е в перфектно състояние, ако тях питаш.

42249

2

Denis Rizanov

06.02 2017 в 12:54

Уникален номер в РОП 00044-2009-0008
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Избор на консултант за упражняване на строителен надзор на обект: "ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ И ИЗВЪРШВАНЕ НА АВАРИЙНИ РЕМОНТНИ СТРОИТЕЛНИ РАБОТИ ЗА ОСУШИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ, КОНСТРУКЦИИ ЗА ОКАЧВАНЕ НА НОВО ОСВЕТЛЕНИЕ, ЕЛЕКТРООБЗАВЕЖДАНЕ И ОСВЕТИТЕЛНА УРЕДБА НА ТУНЕЛА „ЕЧЕМИШКА” НА АВТОМАГИСТРАЛА "ХЕМУС"

"От изложената фактическа обстановка се налага изводът, че всяко забавяне на аварийния ремонт на тунел “Ечемишка”, за който се налага възлагането на строителния надзор, ще доведе до тежки последици за обществото."

http://ow.ly/ROXS308IpzV