Трифон Зарезан или Свети Валентин - изберете сами

OFFNews 14 февруари 2016 в 07:28 10247 3

вино

На днешния ден някои празнуват Трифон Зарезан, известен като Деня на лозаря, други пък – празника на влюбените Свети Валентин. Днес именници са Валентин, Валентина, Валя, Трифон, Трифона. 14 февруари е и празник на град Сухиндол.

Трифон Зарезан е почитан и на 1 февруари, по стар стил. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Днес пазнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз.. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.

Свети Валентин пък е католически празник, който се празнува на 14 февруари. Прието е влюбените да изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони. Обичайно е да се подаряват цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречени Валентин, живели през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!