Трети еко автобус тръгна по линия №84 (галерия)

Димка Атанасова 23 март 2017 в 15:25 3192 0

Снимка OFFNews

Третият тестов електрически автобус, който ще се движи по линия №84, бе представен днес в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Електробусите са част от програмата за модернизация, която Столична община започна преди 3 години. Освен електробусите в нея се включва и строителството на метрото, подмяната на над 50% от старите автобуси и на около 90% от тролеите и трамваите.

Средствата за пробег на електробуса са 4-5 пъти по-ниски в сравнение с останалите, са установили от Столична община. "Икономията е впечатляваща, а освен това ефектът върху околната среда е много важен за нас. Това е една от важните мерки за намаляване на фините прахови частици и за подобряване качеството на въздуха в града", коментира Фандъкова.

Тя поясни, че еко автобусът за два месеца е изминал 100 хил. км и не се констатирани проблеми в движението. Автобусът се зарежда между смените, като основното зареждане е през нощта. До юни се очаква процедурата по закупуване на електрически автобуси да бъде готова. Заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев съобщи, че цената на такъв тип автобус е около 2 пъти по-голяма от дизелов такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови