Този плаж не е плаж – брегоукрепване е

OFFNews - Бургас 23 юли 2016 в 11:32 26102 5

Снимка sozopolis.bg

"Плажът" на "Созополис" е показан и на сайта им

Мнозина наричат местността Буджака край Созопол българският „Бевърли Хилс“. Имотите, хотелите и вилите, накацали по скалите, впечатляват с вида и възможностите, които предлагат. Като „собствен плаж“, например.

Именно това е записано в представянето на вилно селище „Созополис“, собственост на бизнесмена Стефан Шарлопов.

„В Созополис ще имате лукса на ползвате собствен плаж, да сте близо до морето, но далеч от глъчката на курорта“, обявяват от вилното селище.

Плажът е илюстриран и на страницата на вилното селище, но дефиницията „собствен“ изключва възможността да бъде посетен от външни лица. Въпреки че според закона плажовете са изключителна държавна собственост. Достъпът до вилното селище става само през бариера и КПП. Опитвайки се да влезем като случайни туристи, охранителите ни спират с репликата:

„Плажа? Тука нямаме плаж. Това е жилищен комплекс от затворен тип“. 


И любезно ни насочват към съседните ивици.

Всъщност единственият достъп до плажа, който не е плаж, е именно през комплекса. Малкото местни жители казват, че има плаж, но е частен.

Той трудно може да бъде видян, тъй като е скрит от скалите. Единствената гледка към него е от близо километър и не може да се прецени дали наистина се ползва, виждат се само забодените в пясъка чадъри.

Нямаме плаж, категоричен е и управителят на комплекса Веселина Маринова.

Плаж под ваканционното селище няма. Направено е брегоукрепване, покрит е теренът с пясък, за да бъде по-красиво, по-естетично. В никакъв случай не можем да говорим за плаж. Да, ползва се като такъв, но изключително от собствениците на имоти в комплекса. Но плаж няма. Има брегоукрепване, имаме доклад, който ни показва свлачищни, ерозионни процеси, върви съгласувателна процедура“, каза Маринова.

По нейните думи достъп на никого не е отказан, всеки човек може да се разходи в комплекса, но трябва да стане с придружител, предвид това, че се минава през частен терен. Поясни за бъдещите посетители, че ако има проблем с преминаването, трябва да се обадят на управата на комплекса.

Дали плажът не е плаж, отговор на този въпрос трябва да дадат институциите. В тази посока сме отправили и въпроси към МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

5

Стринка Минка

24.07 2016 в 10:19

Човекът може само да разруши това, което Господ е създал.

21668

2

Руслан

24.07 2016 в 00:04

Създал плаж?
Ти ли караше пясъка умнико?
Заради такива като тебе осраха и Аркутино и цялото черноморие.

14469

1

случайно прочетох

23.07 2016 в 12:02

Построил е комплекс върху скали.Създал е плаж, ползва си го.
Много тенденциозен коментар имате Оффчи

Какво да кажем за Аркутино, където имаше чист плаж, но построиха Св.Тома и още два хотела и сега е тоалетна!!!
За извращението Слънчев бряг-да не говорим!

 
X

Подкастът на OFFNews