"Това не е инцидент, а ежедневие. И не е от човек, а от държавата към децата"

OFFNews 12 юли 2016 в 13:25 3988 3

"Това не е инцидент, а ежедневие. Това не е отношение на конкретен човек към конкретно дете, а отношение на държавата към децата. Чрез създадени условия."

Така асоциацията за детско развитие "Член 24" коментира драстичния случай в центъра за деца с увреждания в Шумен чрез писмо, изпратено до правителството, социалното министерство, агенцията за закрила на детето и ресорните комисии в парламента.

"Добри условия може да има в схлупена колиба, както и ужасни условия може да има в току що построена луксозна сграда", пишат от асоциацията и твърдят, че създадените центрове за настаняване от семеен тип, които трябваше да заменят компрометираните домове за деца, всъщност не създават семейна среда.

"Семейна среда не се създава нито с нова дограма, нито с полагане на гипс или боя, нито с какъвто и да е друг строително-ремонтен прийом. Когато приоритет на държавата е едни пари от Европа да бъдат усвоени от едни "наши" фирми - за строителство и ремонти - не може да има друг резултат. Когато решенията се взимат зад кулисите и не се търси най-доброто решение чрез диалог с всички, които биха могли да помогнат с идеи - не може да има друг резултат. Когато се имитира гражданско участие във взимането на управленски решения чрез организации, финансирани от нашето правителство или чужди държави - не може да има друг резултат", пишат още от "Член 24".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

3

Shoshon

20.07 2016 в 17:24

Мутрата създава добри условя.С една прочетена и недочетена книга-толкова

12001

2

Севтопол

12.07 2016 в 14:54

Какъв е тоя "Член 24"? Това 24 какво е? Сантиметри ли?