Тодор Чобанов: Друго училище може да отиде в старата сграда на НГДЕК

Покривът на сградата на 13-о училище никога не е текъл

Калоян Константинов 24 септември 2014 в 18:21 12658 12

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Разработили сме 2 варианта, които не желая да коментирам в подробности, за да не се създава излишно напрежение. Нека не говорим за училища, защото имаме много училища в София с повече от една сграда, но има 2 варианта да натоварим оптимално тази учебна инфраструктура" заяви пред OFFNews зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов по отношение на бившата сграда на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК) на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Той добави, че Столичният общински съвет е изпратил запитване до Министерството на културата, което в момента притежава зданието, дали София може да използва сградата за настаняване на общинско училище. Чобанов каза, че не знае дали НГДЕК ще се върне обратно на стария си адрес в кв. "Модерно предградие", тъй като решението е на принципала на гимназията, който не е Общината, а Министерството на културата.

"Ако ни се поиска сграден фонд, ще направим анализ на учебната инфраструктура и ще предложим варианти", отговори Чобанов на въпроса дали има трети вариант за настаняване на елитната гимназия.

"Има една-единствена гимназия в България, която преподава класическо образование - тя е Националната гимназия по древни езици и култура, която е създадена преди няколко десетилетия като особено училище с тясна връзка със СУ „Св. Климент Охридски“. Разликата между нея и всички останали столични гимназии и средни училища в България изобщо е, че в НГДЕК допреди няколко години са преподавали регулярно професори от СУ. За съжаление при преместването на гимназията на друг адрес в кв. „Модерно предградие“ на улица „Баба“ постепенно през годините се е случило така, че преподавателите от СУ са спрели изобщо да ходят в гимназията, което до голяма степен лишава този модел от дълбока ценност и смисъл, защото тази гимназия е призвана да дава кадри за българските музеи, археологическите проучвания, хора, които да се занимават с културология и т.н.", изтъкна зам.-кметът.

Той добави, че е "наш стратегически интерес училището да се намира в зона, където да могат да ходят професори от университета и от другите институции, за да се повиши качеството на учебния процес", като изтъкна, че откакто Класическата гимназия е на адреса на закритото 13-о училище до Женския пазар, професорите отново са се върнали да преподават в школото. "Това е локация, подходяща за НГДЕК", заключи Чобанов.

Заместник-кметът поиска да изясни, че ремонтът на покрива на 13-о училище е минал без никакъв проблем и не е текъл.

"Държа да направя уточнение по въпроса за покрива – покривът не е потекъл. За съжаление големите дъждове започнаха преди приключването на ремонта. Тоест първият голям дъжд преди няколко дена започна да се излива, преди да са инсталирани капандурите на покрива. Оттам дойде и проблемът. По настоящем покривът е завършен на 100% и няма никакви течове, нито проникване на влага. Започват сега подготвителни действия за смяна на дограмата. Така че никога не е имало протичане, покривът е напълно изряден и РЗИ установи, че може да се извършват учебни занятия", каза той.

На пресконференция на 19-и септември обаче заместник културният министър Боил Банов заяви, че след направения за 200 хил. лв. цялостен ремонт на покрива на сградата обшивките на комините пропускат вода на три места, като е започнал допълнителен ремонт. Тодор Чобанов беше до него в момента на изказването му, но при напомняне на този факт не отговори защо още тогава не е поправил Банов, а добави, че "тук не говорим само за обшивките на комините, а и за няколкото капандури на покрива" и увери, че не е имало протичане след вече направен ремонт, а само влизане на дъжд при все още незавършен ремонт.

Чобанов каза, че са осигурени над 400 хил. лв., които да бъдат използвани за смяна на дограмата сградата до Женския пазар. На пресконференцията на 19-и беше споменато, че Общината все още не е намерила откъде да вземе необходимите средства, но пред OFFNews зам.-кметът на столицата увери, че решението за отделянето на парите е взето преди месеци. Средствата ще дойдат от "икономии от други пера в бюджета. От други ремонти, от капиталово строителство, от цялата инвестиционна рамка".

Бившата сграда на НГДЕК на ул. "Баба" беше ремонтирана по европейски проект за над 2 млн. лв. Условията, при които са предоставени средствата за него, гласят, че зданието трябва да бъде използвано за училище с минимум 500 ученика за период от 5 г. иначе държавата ни ще трябва да върне парите, с които е направен ремонтът.

След приключването му обаче беше установено, че в сградата са били поставени отровни азбестови плочи, което попречи връщането на НГДЕК в нея. Тодор Чобанов не коментира дали има наказани хора за плочите, защото Столична община не е била възложител на ремонта, нито е имала нещо общо, а въпросът трябва да бъде отправен към Министерството на културата.

"Същият е и казусът с Ларгото. Няма как Столична община да инициира и да търси отговорност за операции, за които не отговаря тя. Тоест ние, ако имаме наши служители, които да са участвали, да ги накажем, но нямаме", каза зам.-кметът.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!