Цацаров препрати въпросите за Пеевски и Рашидов към НАП

OFFNews 12 юли 2016 в 09:30 3919 5

Главният прокурор Сотир Цацаров, който преди дни поиска имунитета на депутата Александър Методиев - Бат' Сали, заради това, че нарушил пътните правила, като не спрял на полицейска палка и заплашил полицаи, призна, че в България има медийни олигарси, че единият от тях е депутат, но прехвърли въпросите за евентуална проверка на Делян Пеевски към НАП. Същото се случи и след въпрос за имота на сина на Вежди Рашидов.

Цацаров говори в интервю за Нова тв, което бе излъчено тази сутрин.

Ето как протече разговора в тази му част:

За Делян Пеевски и Иво Прокопиев

В последното си интервю за Нова казвате, че държавата е разделена между двама олигарси, които държат две медийни империи.

Е, че не е ли така?

Единият олигарх е депутат.

И к'во като е депутат? Това променя ли качеството?

Проверихте ли имотното му състояние? Установихте ли дали той не се е възползвал от властта си, за да...

А защо не ми задавате въпроса: "А проверихте ли имотното състояние на втория олигарх"?

Ма проверете ги и двамата.

Ма те са проверявани и двамата. И единият, и другият са проверявани, като проверките са били възлагани на Националната агенция за приходите. И за единия, и за другия НАП не е установила несъответствие. Ма това не променя разделението на медийния пазар, опитите за насочване на обществените настроения в една или друга посока, угодна на съответните два полюса.

Вие лично и прокуратурата равноотдалечени ли сте от тези две олигархични групировки, както ги определяте?

А къде, според вас, трябва да ни е мястото?

Прави впечатление, че едните са срещу вас, а другите са ласкателни.

Принципно медиите на Прокопиев винаги са критични към главния прокурор и институцията прокуратура и всичко друго. Позиция, продиктувана от някакви интереси - политически, икономически, лични.

А другите са ласкателни, пак продиктувано от същите интереси, така ли?

Другите в момента, в който техните интереси бъдат нарушени, също стават неласкателни.

Знаете ли къде е Пеевски?

Не. А вие знаете ли къде е Прокопиев?

Не, но не ми е работа да знам.

А на мене защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски - в Дубай?

Защото казвате като главен прокурор, че те са двама олигарси, които са си разпределили империи.

Ами като са си разпределили империи, решението за това кой какво да получава, кой как да реализира бизнеса си и прочие дали е на главния прокурор, дали е на заместниците му, дали е на прокуратурата? Или е решение, което опира до едни много по-крупни политически планове, до едни много по-крупни и икономически планове, в които говорим дори за определени икономически територии. И решението за които не е свързано с престъпление и не зависи с прокуратурата.

За Вежди Рашидов и имотите

За да докажете, че прокуратурата е независима, че не е свързана с политическата власт, бихте ли направили проверка на имотното състояние на министър Вежди Рашидов. Той има ли къща за гости и прочие?

Вижте, ако институцията, която по закон прави това - ако е хотел, ако е къща за гости или каквото и да е - нито познавам сина му, нито го защитавам - установи, че има несъразмерност на доходите, а тази институция се нарича НАП, или пък една друга институция, която му проверява декларациите на Рашидов, наричаща се Сметна палата, реши, че са налице несъответствия и пак трябва да сигнализира въпросната Национална агенция за приходите и тя си свърши работата и установи несъответствия, естествено е, че ние ще реагираме.

А що се отнася до конкретния казус с Рашидов, имам мнение, не се страхувам да го изразя, страхувам се, че то ще бъде приписано на главния прокурор. Имам мнение като гражданин - човек може да изпусне нервите си, може и да се извини за това. Много внимателно четох текста на хората, които призовават за оттеглянето на Вежди Рашидов и после много внимателно изчетох техните имена. Вътре са хора, които са искали оставките поне на 10 човека, които по занятие работят това, включително и моята. Нищо лошо - ние сме свободна страна, всеки може да иска каквото иска. Второ, вътре има хора, които през живота си не са направили и 1/10 от това, което е направил през живота си Вежди Рашидов. Не браня Рашидов, просто казвам какво мисля. Трето, вътре има имена на близки на министър, който седи в същата зала на МС, в която и Вежди Рашидов. И най-сетне вътре има собственици на бизнес и медийна група, които ми изглеждат най-неестествено, защото не им е мястото там.

За прокуратурата

Цацаров все пак призна, че в прокуратурата има недостатъци.

„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някак си оправдателните присъди станаха много”, каза той.

Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви: „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.

За Митьо Очите

В прокуратурата няма "шпицкоманда", категоричен беше Цацаров. Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов – човека, за когото се предполага, че е бил близък с Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател”, заяви Цацаров.

„Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг” генерира, създава предпоставки точно за такъв тип престъпност. „Слънчев бряг” е нещо като икономическа, а и не само икономическа, а и административна държава в държавата. Оттам насетне "Слънчев бряг" започва да се превръща в апетитна територия за всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин. Оказва се, че това са групировки, които, така или иначе, има данни, че са действали зимата на територията на зимен курорт, лятото - на територията на „Слънчев бряг”.

"Мисля, че въпроса с парко- и наркомясто го изяснихме. Това е война за територия, това е война не само за територия, а за, като бе представено, наркотици или нещо друго. Това е война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. И още нещо - много укори се изсипаха в общественото пространство, че, едва ли не, прокуратурата и полицията е ударила едната групировка, за да осигури или да разчисти терена на другата. Не мисля, че бъдещето ще покаже, че полиция и прокуратура са взели страна. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност. Срещу наглата престъпност трябва да се действа по този начин", каза главният прокурор и допълни, че "едно от задържаните лица уплътняваше времето си с продажба на райски газ на туристите. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

12.07 2016 в 14:52

Като се замисля, кое е работа на прокуратурата в една демократична държава? Някъде сигурно зная, извън България...

17439

4

мнение от IP

12.07 2016 в 14:51

"Олигархията по правило съществува и се развива при наличието на неконтрулируема корупция в държавната власт допускана съвсем съзнателно от политическите елити". Ама корупцията не е работа на прокуратурата...каза човекът.