Свидетелски показания уличиха МВР в лъжа за екстрадираните турци

OFFNews 20 октомври 2016 в 07:41 9103 7

Екстрадираните от България турци имали намерение да искат убежище

Свидетелски показания опровергават твърденията на МВР, че екстрадираните от страната турци не са искали убежище. По данни на техни близки мъжете имали намерение да потърсят закрила, но става ясно, че такава възможност не им е предоставена. От момента на предаването на част от тях на турските власти информация за местоположението няма, показва репортаж на Нова тв. 

След кратък престой в бежански център задържаните са били предадени на турските власти около 5 часа сутринта в събота. "Брат ми ми се обади от Русе и поиска да му пратя снимка на личните документи, защото подава молба за убежище. Каза ми, че няма проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Послено се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, след това се обади от Одрин", каза братът на единия от екстрадираните, цитиран от Нова.

Трима от турците са били уволнени полицейски служители, двама преподаватели - университетски доцент и гимназиален, журналист от закрития в. "Заман" и собственик на магазина. Друг свидетел, пожелал анонимност заради опасения, че ще бъде гонен от властите в Турция, мъжете добре познавали законодателството и имали намерение да потърсят убежище в България.

През цялото време турците поддържат връзка с близките си, като съобщават местоположението си. От 23.30 часа в петък до 5.00 часа сутринта в събота те са били в Любимец. От събота сутринта близките нямат връзка с тях и не е ясно какво е местоположението им.

Сина на единия от експулсираните турци заяви пред bTV, че в 19.30 часа баща му се обадил да му каже, че ще бъде изправен пред съда. 

"Обади се отново тази сутрин (вторник бел. ред.) и каза: аз съм в Истанбул и ще ме съдят тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави", разказа той. Според мъжа баща му вероятно се намира в полицейски участък и още не е изправен пред съдия и в Истанбул. "Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава, мислех, че България няма да приключи случая по този начин без съдебен процес", добави той.

Адвокати в Турция не се наемат да защитават гонени от режима турски граждани. Ако има такива, които са съгласни, цената е непоносимо висока.  

Официалната версия на българските власти е, че турците не са искали закрила. Според турски медии седемте мъже са търсени по подозрения във връзки с движението на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен. Мъжете са заловени при опит да преминат нелегално от България в Румъния през ГКПП „Дунав мост”. От наличната информация става ясно, че мъжете са върнати скоростно, тъй като са минали границата незаконно и са направили втори опит да направят това. От МВР заявиха, че нямат информация дали мъжете са били свързани с проповедника от Пенсилвания и дали имат общо с опита за преврат. На турците е бил осигурен преводач, но мъжете не са имали възможност да се консултират с адвокати. 

Това е поредният случай на експулсиране на чужденци, гонени от режима в Турция. Турският гражданин Абдулах Бююк, който поиска убежище, но му бе отказано, беше предаден също така тихомълком. Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че случаят е "притеснителен в човешки план", но беше категорична, че законите трябва да се спазват. Според МВР мъжът пребивавал в България без документи.  

В сряда депутати от вътрешната комисия в парламента поискаха свикване на съвместно заседание с комисията за контрол на службите, на която да бъде предоставена повече информация за предадените в Турция мъже. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13685

6

mclaranist

20.10 2016 в 12:09

Само дето прословутото- ,,снишаване" на Тато е било по линия- НЕГО и кръга около него. И става въпрос за ,,снишаване" към Горбачов и критиките към него. В последствие се видя кой е бил прав ;). Снишаването в политическия смисъл е било- да си траем пред Горби, за да не ни резне главите- което стана, а след него ( което пак стана) да си продължим курса който поехме с указ 56 ;). Само че прословутите ни журналисти и ,,..лози" дефинират снишаването, едва ли не, да сме без позиции и да сме безгласни букви :). Докато в този случай имаме снишаване, но с цел, да ПРИЕМАМЕ каквото ни кажат от ЕС, Вашингтон и Т

12329

4

Шопа

20.10 2016 в 09:17

Честита ви Герберска правова държава,
упс това май е оксиморон...