Свалят университетските такси за обучение на студентите

Александра Маркарян 04 февруари 2014 в 15:20 5281 12

Снимка sxc.hu

Проектозакон отваря вратата за намаляване на таксите за обучение на студентите.

Таксите за обучение на студентите в държавните висши училища ще бъдат намалени. Това предвижда поправка в Закона за висшето образование, внесена за обсъждане в парламента от депутати от Коалиция за България, начело със Сергей Станишев.

Проектозаконът предвижда една единствена промяна - в чл. 95, ал. 3 от ЗВО.

Според сегашния му текст годишната такса за студентите не може да надвишава 2/3 от размера на нормативно определената годишна издръжка на студент в даденото професионално направление, в което е съответната специалност.

Издръжката е различна в различните специалности - например най-висока е тя за медицина и изкуства, а най-ниска за педагогическите, икономическите и филологическите специалности.

Предложената от Станишев и още 13 депутати промяна е максималният размер на таксата за обучение да не е до "две трети", а "30 на сто". Така максималният размер на студентските такси за обучение няма да надвишава 30% от определената от държавата годишна издръжка за обучение в даденото направление.

Таксите за различните специалности ще намалеят с различен процент, тъй като сега много от тях (особено най-скъпите) не да достигнали такси в размер на допустимите 2/3 от издръжката, а са значително по-ниски.

Вносителите на проекта са Сергей Станишев, Янаки Стоилов, бившият зам.-министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в парламента Ваня Добрева, Татяна Буруджиева, Румен Гечев, Кирил Добрев, Христо Монов, Петър Кънев, Пламен Славов, Милко Багдасаров, бившият зам.-министър с ресор "Средно образование" Кирчо Атанасов, Валентина Богданова, Спас Панчев и Михаил Миков.

Проектозаконът е внесен на 31 януари. Тепърва предстои разглеждането му в комисии и гласуването му на първо и второ четене в пленарна зала, след които ще стане ясно дали промените ще влязат в сила. Ако те бъдат одобрени от Народното събрание, Министерският съвет, който определя таксите за студентите по предложение от МОН и съгласувано с университетите, ще може да предложи нови размери на таксите за студенти.

Ще има ли нови такси от  2014/2015 г. и ако да, какви ще са те, ще стане ясно до края на месец май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!