Стопанската академия предложи проф. Марияна Божинова за втори временен ректор

OFFNews 01 декември 2015 в 16:50 3227 0

Академичната общност на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов реши да предложи на министъра на образованието проф. Марияна Божинова за втори временен ректор на висшето училище.

Решението бе в отговор на писмо от министър Тодор Танев, в което той иска преподавателите да му предложат кандидатура за втори временен ректор, след като през шестте месеца управление на първия - проф. Иван Върбанов, не бе организирано общо събрание, което да избере постоянен ректор.

До тази ситуация се стигна след като през месец май министър Танев отстрани новоизбраната за ректор проф. Теодора Димова, заради съмнения за манипулиране на избора на ректор, който да наследи проф. Величко Адамов. Той назначи за временен ректор с 6-месечен мандат проф. Върбанов. Мандатът му изтича на 3 декември и на 27 ноември министър Танев изпрати писмото си с искане за предложение за нов временен ректор.

Проф. Божинова бе одобрена с гласовете на 101 представители на хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти, докторанти и служители от участвалите в гласуването 108 души.

Кандидатурата на проф. Божинова бе подкрепена и от двамата кандидати, заявили желание да участват в надпреварата за ректор – проф. д-р Андрей Захариев и доц. д-р Иван Марчевски.

Новият временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанска академия следва да бъде назначен с нова заповед на министъра на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови