Стените на блок в Русе се рушат след авария на водопровод

OFFNews 22 август 2015 в 09:43 3465 0

Снимка БГНЕС

Една от стените на блока

Стените на апартаментите в жилищен блок в Русе са се напукали след ремонт на улицата и водопроводна авария. Жителите на сградата смятат да съдят ВиК заради нанесените щети, съобщава БГНЕС.

Хората от бл. "Баба Тонка" са притеснени за имотите си. Между два от входовете се появи огромна цепнатина.

Водопроводът е бил скъсан след ремонт на улицата. Близо 12 часа водата е наводнявала мазетата на блока, въпреки че цяла нощ аварийните екипи на ВиК са отводнявали помещенията. Хората разказват, че след работата на екипите е останал още половин метър вода, която постепенно се е утаила в основите на блока. Така се стигнало до напукването на сетните в блока, а таванските стаи на два от входовете буквално са се отделили една от друга.

Хората от блока са изпратили жалба до кмета Пламен Стоилов, който е назначил комисия с участието на различни специалисти. Констатирани са били действително деформации, които, ако не се отстранят по някакъв начин, ще доведат до продължаващо напукване на блока и потъването му.

От общината нямат законово право да обследват сградата, тъй като тя не е общинска, а от ВиК са категорични, че проблемите са много отдавна и се дължат на компрометирани тротоарни плочи и липса на отводнителни тръби, поради което водата отива директно в основите на блока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови