Стартира подписка против проекта „Бургас – Александруполис“

OFFNews - Бургас 25 февруари 2017 в 15:16 3941 4

Подписка против проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис“ стартира в Бургас и Поморие. Тя е организирана от сдружението на местни бизнесмени Национална асоциация „Българско Черноморие“. От нея настояват и закриване на проектната фирма.

Проектът бе „изваден от фризера“, след като бе включен в предизборната програма на БСП. Това е притеснително, коментира Димитър Канариев, председател на асоциацията. Опасенията са от екологична катастрофа при евентуален нефтен разлив и унищожаването на основните поминъци – туризма и риболова.

Поводът за нашата подписка е, че юридическото лице „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД, е „живо“. И не само това. В момента тече обществено обсъждане, с което правителството желае да увеличи капитала на тази фирма със 120 000 лв., които могат да бъдат използвани за по-добри социални дейности. Ние, чрез подписката, която ще внесем в Министерския съвет, искаме от правителството да пристъпи към ликвидация на тази фирма и тя да бъде изтрита от Търговския регистър, за да бъдем всички сигурни, че този проект няма да се реализира“, добави Канариев.

През седмицата, членове на асоциацията са посетили Кавала и Александруполис и са се срещнали със сродни неправителствени организации, собственици на земеделски земи и рибарски сдружения. Гърците са подкрепили българите и са обещали, ако започне реализацията на проекта, да организират протести.

Отново през тази седмица, от ГЕРБ – Бургас показаха книжка с предизборната програма на БСП, която, обаче, не се разпространява в морския град. В нея продължава да е записано, че политиката на социалистите ще е подкрепа на спорния проект, срещу който, преди години, имаше протести и референдуми в областта.

От БСП – Бургас бяха категорични, че това е проектът на предизборна платформа, а след настояването на местните социалисти, той е изваден от окончателния вариант на програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

26.02 2017 в 03:00

Не чувам подкрепящата агитка, ще бъда благодарен.

23293

3

Стефан

25.02 2017 в 17:28

Когато ханджиите, кръчмарите, и "рибарите" от море, в което изобщо няма промишлен риболов, започнат да хранят цялата държава, и да я осигуряват с нужников газ и рибено масло като основни енергоносители - тогава сигурно ще добият правото да определят енергийната политика на страната. И геополитиката и - също, но това, когато сами започнат да контролират Проливите с мощните си гемии и еднодръвки. А до тогава - пляс-пляс педалите, и по-тихо с водното колело. Местан още не управлява държавата.

23293

2

Стефан

25.02 2017 в 15:32

Ъхъ. Значи, група турски мекерета, во главе с някой си канариев, чиито бизнес вероятно е събирането на турски лири под масата, прави подписка за гарантирането на зависимостта на България от Турция.
Така и ще запишем в протокола.

5430

1

deyan_h

25.02 2017 в 15:24

"риболова" шаумра ахаха