Сребро и бронз за отборите на България от олимпиадата на ЕС по природни науки

Александра Маркарян 10 април 2014 в 10:27 5559 9

Снимка МОН

Сребърни и бронзови медали завоюваха двата български отбора на XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014, съобщи Министерството на образованието и науката.

Състезанието се проведе от 30 март до 6 април 2014 г. в Атина. То е за ученици до 16-годишна възраст. Българите са се състезавали 150 ученици от 25 страни.

Участниците в олимпиадата са работили в лаборатория върху експериментални задачи с изследователски характер от областта на природните науки биология, химия и физика.

В отбор А, който спечели бронзови медали, са били включени Кристина Костадинова, 9. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“; Елена Лалова, 9. клас от ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък и Павел Попов, 10. клас от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна;

В завоювалия сребърни медали отбор B са участвали Димитър Каразапрянов, 9. клас от ПМГ „Добри Чинтулов, Сливен; Любен Бориславов, 10. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“ и Христоско Чаушев, 11. клас от Софийска математическа гимназия.

Ментори на отборите са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факулетта по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.

Българските ученици са участвали и в театрален кръжок – на международната вечер те са представили спектакъл “Chemical Party”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!